Lugeja kiri: palun süttivaid tikke!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksas erinevas poes müüdavad tikud.
Kaheksas erinevas poes müüdavad tikud. Foto: Mihkel Maripuu

Tikkudeta meie majapidamistes veel läbi ei saa, ikka on vaja süüdata küttekoldeid või gaasipliiti. Ja on hea, kui gaasi süütamine kolme tikuga õnnestub, enamasti kulub neid rohkemgi, sest ühel tikul lendab põlev väävel vastu nägu, teine murdub, kolmas ei tee midagi, kraabi palju tahes, aga põlema ka ei lähe.

Eriti ebameeldivad on need põlevad väävlitükid – teevad haiget ja võivad soodsasse kohta lennates tulekahjugi tekitada. Pole sugugi harv juhus, et enne kui kohvikannu alla gaasileegi saad, on kõrval terve hunnik kõlbmatuid tikke.

Olen proovinud erinevaid tikukarpe (ju siis erinevad maaletoojad), aga kõigil ühed ja samad hädad. Kes vastaks, mis on tikundusega juhtunud? Miks meile suhteliselt kõrge hinna eest praaki müüakse? Kelle asi see on – võib-olla tarbija- või tervisekaitse?

Või on kavas ka tikud ära keelata, sest tulest on ikka õnnetusi sündinud. Et hõõglambist palju vanemat koduabilist ära keelata, tuleb ta maine lõplikult alla lüüa, nii et ka kõige allaheitlikum eestlane noogutab: jah, vaeva rohkem kui villa. Ja siis asemele pakkuda mingit kallist süütemasinat, võttes enne vastu seaduse, et igas kodus peab mingisuguseks kuupäevaks olema... Kas ei tule tuttav ette?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles