Piltuudis: topeltmõrvas süüdistatav mees kohtu ees

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algas kohtuprotsess topeltmõrvas kahtlustatava mustlasmehe August Burkevitši üle. Paremal tema kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa.
Algas kohtuprotsess topeltmõrvas kahtlustatava mustlasmehe August Burkevitši üle. Paremal tema kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa. Foto: Sille Annuk

Täna algas Tartu maakohtus protsess August Burkevitši (59) üle, kes vastavalt süüdistusele mõrvas mullu septembris kaks Tartu vallas elanud eakat naist.

Kohe istungi alguses taotles Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Toomas Liiva kohtuistungi kinniseks kuulutamist kriminaalmenetluse seadustiku sätte alusel, mis võimaldab istungi avalikkust piirata õigusemõistmise huvides, kui kohtuistungi avalikkus võib ohustada tunnistajate julgeolekut. Prokurör tõi esile selle, et Burkevitši kriminaalasja puhul on tegu äärmiselt raske süüdistusega ning mitmed tunnistajad on avaldanud, et nad tunnevad hirmu avalikul istungil antavate ütluste ees, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa toetas prokuröri taotlust, leides, et avalikkuse surve võib hakata kohtumõistmist mõjutama.

Kohus leidis, et prokuröri taotlus on põhjendatud, rahuldas selle ning kuulutas kohtuistungi kinniseks õigusemistmise huvides ja tunnistajate julgeoleku kaitseks. Seejuures võttis õigusemõistja arvesse süüdistuse raskust ja asjaolu, et teatud asjade rääkimine kohtusaalis võib tunnistajaid kahjustada või mõjutada.

Vastavalt süüdistusele tungis Burkevitš eelmise aasta 16. septembril Tartu vallas Vedu külas elava 77-aastase naise elumajja. Burkevitš lõi naist korduvalt kangiga vastu pead. Kannatanu suri saadud vigastustesse sündmuskohal. Kuriteojälgede varjamiseks süütas mees naise talumaja põlema.

Pärast seda läks ta Kobratu külas asuvasse eramajja, kust ta oli üheksa kuud tagasi raha röövinud 83-aastaselt naiselt. Süüdistuse kohaselt tungis ta taas perenaisele kallale ning lõi teda kirvega, mille tagajärjel naine suri. Seejärel otsis Burkevitš raha ja väärtasjade leidmiseks maja läbi ning lõpuks süütas selle põlema.

Politsei tabas mõrvades kahtlustatava 32 tundi pärast veretöid tänu elanikelt saadud informatsioonile tema kodust Tartu vallast Lähtest.

Kriminaalasja arutamine on planeeritud 26. septembrist kuni 7. oktoobrini.

August Burkevitši (59) üle, kes vastavalt süüdistusele mõrvas mullu septembris kaks Tartu vallas elanud eakat naist.

kohtupäeva järel ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm, et istungil kuulati prokuröri ja kaitsja avakõnesid, lisaks kuulati üle kannatanuid ja tunnistajaid. Istung jätkub homme ühe veel ühe kannatanu ja tunnistajate ülekuulamisega.

Kriminaalasja arutamine on planeeritud 26. septembrist kuni 7. oktoobrini.

Süüdistusakti järgi on Burkevitš varem kriminaalkorras karistatud 14 korral ja väärtegude eest 17 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles