Hasartne mõisamäng ületab Eesti riigi lõunapiiri

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palupera mõisakool.
Palupera mõisakool. Foto: Sille Annuk

Suveretk «Unustatud mõisad» kutsub tänavugi inimesi ajalooliste hoonete ansambleid uudistama. Lisaks Eesti mõisatele saab vaadata Läti ja Leedu mõisaid ehk teisiti öeldes on tänavu  alanud külastusmäng "Avasta Baltimaade mõisaid".

21. ja 22. juulil ning 4. ja 18. augustil haarabki Baltimaade ettevõtmine Eesti mõisakoole. Tartumaalt osalevad selles Puurmani, Alatskivi, Vana-Kuuste, Luke ja Palupera mõis.

Korraga on avatud Eestis aga 27 mõisa traditsioonilise programmiga, mis tähendab näitusi ja tuure. Giidiga ekskursioon algab igal täistunnil, paljudes koolides juhivad ekskursioone õpilased, maitsta saab kohalike magusameistrite küpsetisi.

Puurmani mõis ja noored giidid.
Puurmani mõis ja noored giidid. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS

Mängu üks reegleid on, et esimesest mõisast, kuhu huviline satub, saab ta kaasa külastajaraamatu, kuhu võib hakata koguma templeid ja nii osaleda loosimängus.

Neil päevadel saavad mõisasõbrad koguda templeid topelt: nii "Unustatud mõisate" kui ka "Avasta Baltimaade mõisad" külastajakaartidele.

Eestis korraldatav mõisate mäng on viieteistkümnes. Kümnendat korda löövad "Unustatud mõisate" programmis kaasa Eesti Kammermuusikud oma kontsertidega.

15 aastaga on mõisakoolides palju muutunud ja  juba ammu ei saa rääkida mõisakoolidest kui unustatud mõisatest. Enam ei suleta mõisakoole selleks, et ehitada kõrvale uus ja moodne hoone. Mõisakool kui valla üks väärtusi on olnud oluline teema valdade ühendamisel.

Kultuuriministeeriumi ja muinsuskaitseameti eestvedamisel on aastatel 2003 kuni 2016 tehtud nii riikliku kui ka Euroopa majanduspiirkonna mõisakoolide programmi abil ning omavalitsuste kaasabil korda suur osa Eesti 69 mõisakoolist.

Vana-Kuuste mõis.
Vana-Kuuste mõis. Foto: MARGUS ANSU / PM/SCANPIX BALTICS

Samalaadne mõisakoolide võrgustik  nagu Eestis on vaid Lätis.

Just koostööst Läti koolimõisatega kasvas välja idee laiendada "Unustatud mõisate" mäng kolme Balti riiki hõlmavaks külastusmänguks.

Lähimad Läti mõisad meile on Valmiera piirkonnas asuvad Dikli ja Kokmuiza.

Lätis on 21. ja 22. juulil ning 4. ja 18. augustil avatud 45 ja Leedus 31 mõisa uksed. Kel Eestimaa selge, saab nüüd suunduda lõunasse.

Mõisate nimekirja, avamisajad ja muu külastusinfo leiab veebist:

http://www.moisakoolid.ee/et/article/unustatud-mõisad-2018

www.visitbalticmanors.ee

Mõisamänge tasub otsida ka Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles