Lapsevanemad taunivad aiatasu järsku tõusu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu kantseleisse jõudsid üleeile esimesed lapsevanemate allkirjastatud pöördumised, kus soovitakse väiksemat lasteaiakoha tasu tõusu kui linnavalitsus kavandab. Teisel pildil lasteaed Hellik.
Linnavolikogu kantseleisse jõudsid üleeile esimesed lapsevanemate allkirjastatud pöördumised, kus soovitakse väiksemat lasteaiakoha tasu tõusu kui linnavalitsus kavandab. Teisel pildil lasteaed Hellik. Foto: Kristjan Teedema / Sille Annuk

Tartu volikogu kantseleisse on jõudnud lapsevanemate esimesed märgukirjad, mis taunivad lasteaiakoha tasu järsku tõstmist, kuid samas ei sea need kahtluse alla kohatasu tõstmise vajalikkust.

Volikogu kantselei juhataja Ülle Saar ütles, et üleeile õhtul toodi lasteaia Hellik lapsevanemate kiri, kus on ühtekokku 25 allkirja, ja niisamuti Sassi lasteaia lapsevanemate pöördumine tosina allkirjaga.

Nende sisu on sama. Mõlemas väidavad allakirjutanud, et nad ei ole nõus lasteaiakoha maksu suurendamisega kohe 8 euro võrra ja nimetavad talutavaks kuni kümneprotsendilist tõusu.

Abilinnapea Tiia Teppan rääkis eelmisel nädalal pärast arutelu linnavalitsuse kabinetiistungil Tartu Postimehele, et praegune 22,24 euro suurune kohamaks on kehtinud üle kolme aasta, mille jooksul on kasvanud lasteaedade majandamiskulud ja ka lasteaiaõpetajaid tuleks vääriliselt tasustada.

Seetõttu on linna haridusosakond ette valmistanud eelnõu, mis tõstab lasteaia kohamaksu 8,34 euro võrra kuus ehk 37,5 protsenti.

Seadus lubaks rohkemgi

Teppan selgitas eile, et seadus lubaks vanematelt küsida kohatasu kuni 20 protsenti riiklikust töötasu alammäärast ehk 55,60 eurot. Praegu küsib linn 8 protsenti, kuid eelnõu järgi hakkaks uuest aastast küsima 11 protsenti ehk 30,58 eurot.

Teppan ütles, et eelnõu ja tõusu määra ei ole linnavalitsus ametlikult arutanud ega eelnõu volikogusse saatnud, kuid kabinetiistungil väljendas linnavalitsus toetust kavale kohatasu tõstmise kaudu saada lisaraha lasteaedade remondiks, inventari soetamiseks ja lasteaiaõpetajate palgatõusuks.

Helliku lapsevanemate allkirjad volikogusse viinud Mirel Takis kinnitas, et lisaraha vajadusest saavad lapsevanemad aru ega ole tasu tõstmise vastu, kuid praegu kavandatav tõus on liiga järsk.
Tema teada kogutakse allkirju ka Lotte ja Maarjamõisa lasteaias.

Samasugust seisukohta jagas toimetusse helistanud Kerli Kutsar, kelle lapsed käivad Kannikese lasteaias. Tema sõnul muudab kavandatud hinnatõus eriti keeruliseks nende perede olukorra, kus on mitu lasteaiaealist last. Kõrvalteemana tõstatas ta küsimuse, miks peab kohatasu maksma ka siis, kui lasteaed on suvel kuu kinni.

Sassi lasteaia hoolekogu esimees Priit Pensa ütles, et ta teab allkirjade kogumisest, kuid ise ei ole sellega seotud. Küll on kokku kutsutud hoolekogu koosolek, kus loodetakse kuulda linna esindaja selgitusi kavandatava tõusu kohta ja seejärel edastada ühine seisukoht linnavolikogule, kelle pädevuses on tasu muutmine.

Milliseks see seisukoht kujuneb, on Pensa sõnul veel vara öelda. «Raske öelda, infot on suhteliselt vähe,» ütles ta. «Loomulikult mõjub iga hinnatõus rahakotile, samas raha on lasteaedadele juurde vaja ja õpetajatele tuleks maksta väärilist palka.»

Kohatasule lisandub lasteaedades veel toiduraha, keskmiselt 28 eurot kuus.

Vajalik selgitustöö

Meelespea lasteaia direktor Heda Kala rääkis, et viimasel ajal on silma hakanud, et osa lapsi loobub mõnest toidukorrast. Lasteaia 134 lapsest kümmekond on selliseid. Siiski ütles ta, et saa väita, et vanemad püüavad raha säästa. Põhjusi pole uuritud ja võib-olla söövad lapsed hommikuti kodus. Ent ta lisas, et varem ei ole toidukordadest loobumist olnud.

Kala ütles, et praegu on linnal oluline selgitada, miks tahetakse kohatasu tõsta, mis on eesmärk ja kuhu see raha läheb.

Tartu volikogu hariduskomisjoni esimees Peeter Tulviste (IRL) ütles, et volinikud vaatavad küsimust kindlasti tõsiselt ja lapsevanemate antud allkirjad ei ole tühja läinud.

«Ühel või teisel viisi me nendega arvestame,» ütles Tulviste. «Tõusu määra üle arutamine on kindlasti põhjendatud. Selle tagajärjel ei tohi juhtuda, et mõni laps ei saa enam lasteaias käia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles