Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tänavaküsitlus: kas Tartu vanalinn võiks olla tulevikus autodele suletud?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Autovabal päeval (22.09) on Tartu vanalinn autoliikluseks suletud.
Autovabal päeval (22.09) on Tartu vanalinn autoliikluseks suletud. Foto: TPM

Jesse Lee  
Keskastme juht

Minul ei ole midagi selle vastu, sest üldiselt ma autoga ei sõida. Täna siiski tulin Tallinnast autoga Tartusse, aga linnas võid ju kõndida need kolmkümmend sammu. Vanalinn ei ole nii suur ja autod saab jätta linna serva poole või ärikeskuste lähedale. Mulle meeldib jalgrattakultuur. Ma sõidan ise Tallinnas hästi palju jalgrattaga ja propageerin seda.

Liina Lauri-kainen
Fotograafi assistent

Võiks küll. Ma kõnnin ise Tartus ainult jalgsi ja seega ma transporti peaaegu üldse ei kasuta. Tartu on nii väike linn, mul ei ole vaja siin autoga kuhugi sõita. Aga mind ka ei häiri need autod, sest nad on siin kogu aeg olnud. Jalakäijana saan täiesti hakkama koos autodega, aga kindlasti oleks müra ja reostust siis kesklinnas vähem.   

Argo Pikas
Metsamees

Ma arvan, et see on hea mõte. Siis ongi rahulikum ja saab julgelt jalutada. Ise ma Tartus ei ela, aga autoga sõidan, kuid ma ei pea ju sõitma vanalinnas. Panen auto parklasse ja siit on ainult törts maad kõndida. Ei ole hullu midagi. Igal juhul pooldan seda mõtet, isegi autojuhina. Eks teatud juhtudeks tuleb jätta ka erandid.  

Tarmo Tiks
Rattakaupluse juhataja

See on väga halb mõte. Paljud, kes ikka autoga sõidavad ja sõita tahavad, on siis puudutatud. Autode lubamine tooks kesklinna palju rohkem rahvast. Mulle meeldib autoga sõita ja maailmas reisides sõidan ka autoga risti-rästi kõik kohad läbi. Ma eelistan igal juhul seda, et autoga saab võimalikult lähedale sõita. Kui tahavad autosid vähendada, siis pigem küsigu vanalinna sissesõidu eest raha. Ma  pigem ostaksin pileti ja sõidaksin sinna, kuhu tahan.  

Kristina Mere
Hambaarst

Mulle see meeldiks, aga siis peaks vanalinna äärde tegema palju rohkem parkimiskohti. Mulle meeldiks väga jala käia, aga kuhu ma oma auto panen. Idee on hea, aga see tuleks läbi mõelda. Paljud tulevad ju lastega ja nad ei hakka kusagilt kaugelt siia kõndima. Mul sõbranna töötab kesklinnas, aga tal pole siin kuhugi parkida.    

Andre Hrabrov
Üliõpilane

Miks mitte. Vahel kui vanalinnas kõnnin, on märgata ikka päris palju autosid. Mõned lausa kihutavad. Ma ise satun autoga kesklinna nädalas 3-4 korda, aga ma võin ka jalgsi kõndida. Kinni võiks panna näiteks Ülikooli, Jakobi ja Lossi tänava.  

Juri Kadatski
Firmajuht

Olen küll rohelise mõtlemisega, aga peab tunnistama, et see idee nõuab spetsialistidega arutamist. Meil on ju vaja, et kesklinnas elaks inimesi. Kohalikele peab kindlasti lubama. Ja neile, kes tulevad mingi kindla asja pärast. Tähtis on see, et ka turist pääseks autoga vanalinna lähedale. Minu arvates piisab üksikutest jalakäijate tänavatest. Praegu on ilus ilm ja pole viga jalutada, aga mõelge talve peale. Me lihtsalt suretame kesklinna siis välja.  

Eva-Liisa Orula
Keskkonnainfo spetsialist

Ma ise liigun jalgsi ja mulle poleks see probleem, aga ma tean, et paljudel, kes siin elavad ja töötavad, on vaja autot. Ma töötan kesklinnas ja meil on ka vaja autoga palju asju vedada. Autoga ligipääs on oluline. Jalakäijale muidugi meeldiks, kui autosid on vähem, aga see on kahe otsaga asi. Tööasjus peaks ligipääs olema. Parkimiskohti tuleks kindlasti siis juurde tekitada.    
Küsitles Jaan Olmaru

Tagasi üles