Autovabal päeval pole sõidukitel Tartu vanalinna asja

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autovabal päeval (22.09) on Tartu vanalinn autoliikluseks suletud.
Autovabal päeval (22.09) on Tartu vanalinn autoliikluseks suletud. Foto: TPM

Autovaba nädala kulminatsiooniks suletakse sel neljapäeval autoliikluseks kogu Tartu vanalinn. Sissesõidu keeld kehtib terve päeva ning erand tehakse vaid operatiivsõidukitele, kohalikele elanikele ja teenindavale transpordile.

Kohustuslikus korras suletakse Tartu vanalinn autovabal päeval autoliikluseks esimest korda.

«Varasemate aastate vabatahtlikkus ja soovituslikkus tõi tavaliselt kaasa ainult üksikuid järgijaid ja efekt oli piiratud,» põhjendas abilinnapea Raimond Tamm linna otsust ning tunnistas, et kaalumisel oli ka mõte sulgeda vanalinn autodele terveks nädalaks.

Pakutakse teisi võimalusi

«Esimesel aastal proovime siiski ainult ühe päeva ja vaatame, kuidas tavapäraselt autoga liiklejad selles olukorras käituvad,» ütles Tamm. Vanalinn jääb autoliikluseks suletuks kell 7.30–20.

Autovaba nädala projektijuht Toomas Põld ütles, et eksperimendil on mitu eesmärki. «Üks on see, et inimesed saaks tunnetada vanalinna autovabana,» lausus Põld. Samal ajal tehakse nii tänavatel kui internetis küsitlust, kas vanalinn peakski olema autoliikluseks suletud või mitte.

«Teiseks on kogu autovaba nädala mõte püüda inimestele sisendada muid võimalusi, kuidas saada hommikul tööle ja õhtul koju. Ei ole ainult nii, et autoga ukse ette,» rääkis Põld ning viitas kaugemalt tulijate võimalusele parkida auto linna äärde ja sõita kesklinna bussiga.

Vanalinna sissesõidu keeld ei kehti neljapäeval operatiivautodele, kohalikele elanikele ja teenindavale transpordile. Kuid taksosid Põllu sõnul vanalinna kutsuda ei saa.

«Meil on väljas liiklusmärgid ja selgitavad skeemid. Kindlasti teeme ka pistelist kontrolli, aga kõiki autosid me ei jälgi,» selgitas Põld. «Tahame katsetada, kas see toob meil tohutuid probleeme või ei juhtu sellest eriti midagi ja kõik saavad oma toimetused ära teha.»

Katse tuleviku nimel

Abilinnapea Tamm avaldas arvamust, et neile, kes on harjunud vanalinnas autoga asju ajama, ei tohiks olla suur probleem ühel päeval oma tegemisi teistmoodi korraldada. «Me ei tee seda selleks, et autojuhte kiusata, vaid et kergliiklejaid väärtustada,» lausus Tamm.

Abilinnapea ja projektijuht ei välistanud, et tulevikus võikski mingi osa vanalinnast muutuda püsivalt autovabaks. «Kui uuringud on kokku võetud, saab juba objektiivselt midagi öelda. Minu isiklik arvamus on, et näiteks Ülikooli tänav võiks olla autodest puhas,» pakkus Põld. Praegu on vanalinnas autovaba vaid Rüütli tänav.

Autovaba neljapäev
• Kell 7.30–9.30 tasuta bussid neile, kes saabuvad väljastpoolt linna autoga ja jätavad auto linna serva Võru-Ringtee ristmiku parklasse või Lõunakeskuse parklasse. Bussid väljuvad kesklinna iga poole tunni tagant.
• Kell 16–18 saab kaubamaja bussipeatusest tagasi Lõunakeskuse ja Ringtee peatusesse iga poole tunni tagant.
• Kell 10–12 Ülikooli tänaval jalgrattasõidu harjutused, liiklusteemalised mängud ja harjutused lasteaialastele.
• Kell 12–18 Raekoja platsil ja Küüni tänaval vanade ja uute busside ning vanade jalgrataste näitus. Viktoriin, mängud ja loosimised.
• Kell 16–18 GPS-võistlus kõigile linnakodanikest ratturitele ja jalakäijatele. Start ja finiš Raekoja platsil.
• Kell 16–19 veloralli linnakodanikele. Start ja finiš Raekoja platsil. Registreerimine http://veloralli.weebly.com/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles