RMK ehitab Palupõhja uue tee

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palupõhja tee algus kevadise üleujutuse ajal.
Palupõhja tee algus kevadise üleujutuse ajal. Foto: Risto Mets

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) tahab uuendada Laeva ja Palupõhja vahele jääva metsatee, et parandada ligipääsu Emajõe-äärsetele liigirikastele niitudele ning Palupõhja looduskoolile.

Laeva vallas Valmaotsa külas ning Puhja vallas Palupõhja külas on kavas uuendada kokku 6,79 kilomeetrit autoteed. «Uus tee ehitatakse praeguse tee asukohale,» kinnitas RMK looduskaitsetalituse looduskaitsespetsialist Silver Näkk.

Lisaks on kavas uuendada või kaevata tee serva ligikaudu 13 kilomeetrit kraave. Tee-ehitusega kaasneb ka metsamaterjali raie.

Näki sõnul on plaanis soo serval asuva tee kindlustamiseks kasutada tavalisest tee-ehitusest pisut teistsugust tehnoloogiat. Madalamatele ja kevadel üleujutatavatele teelõikudele läheb maha kärggeotekstiil, mis laseb vee läbi, kuid hoiab pinnast paigal.

Töö teeb Näki kinnitusel keerukamas see, et kevadel kipub sulavesi seda teed lõiguti üle ujutama. Kui suurvesi taganeb, algab lindude pesitsusaeg, mis tähendab, et looduskaitsealal sel ajal masinad müriseda ei tohi. «Kui loodus vingerpussi ei mängi ja suvi läbi ei saja, peaks tee siiski tulevaks sügiseks valmis saama,» lootis Näkk.

Ehituseks on RMK saanud Euroopa regionaalarengu fondist pisut üle miljoni euro.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles