Varal tuleb suuri plaane kärpida

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Kivirüüt
Väino Kivirüüt Foto: Ove Maidla

Vara põhikooli kavandatud suur remont osutus vallale üle jõu käivaks, sest koolimaja uuendamiseks esialgse kava järgi tuleb raha kõvasti puudu. Nüüd käib projekti taskukohaseks tegemine.

«Tahtsime oma koolis suure remondiga saada maksimumtulemust, aga ei tulnud välja,» ütles Vara vallavanem Väino Kivirüüt. «Ehitushange näitas, et selle tulemuse saavutamiseks peaks meil olema ligi kaks ja pool korda rohkem raha.»

Maksimumtulemusega projekt sisaldab peale õppimiseks vajalike ruumide põhjaliku uuendamise ka uue aula ja külakeskuse ruumide ehitamist ning kooli kõrvale spordihoone rajamist.

Spordihoonet ei tule

«Aula-spordisaal meil küll praegu on, aga see on külm ja kõle koht, mida talvel kasutada ei taha, sest selle ruumi kütmine ei tasu end ära,» märkis Väino Kivirüüt.

Kui ehitushankele saadetud pakkumised avati, selgus aga, et plaanid tuleb ümber teha: odavaima ühispakkumise teinud AS Eviko ja Eviko SV OÜ soovisid kogu töö tegemiseks 2 939 234 eurot, järgmine pakkuja küsis juba ligi 3,5 miljonit eurot.

Vara vallal on koolimaja põhjalikuks remondiks võimalik välja käia 1,3 miljonit eurot, millest suurem osa ehk pisut enam kui miljon eurot tuleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu euroliidu kohalike avalike teenuste arendamise programmist.

Mis nüüd saab? «Siseministeerium andis meile loa projekti kokkutõmbamiseks ja sellega praegu tegelemegi,» kostis vallavanem. «Jätame eraldi spordisaali ehitamata, viime aula ja spordisaali kokku. Ehitajate arvates tuleb siis rahast välja.»

Külakeskuse ruumid jäävad koolimajja, kuid nende puhul nuputatakse, kuidas saaks ruume kõige nutikamalt kasutada. «Eks lahendus ole see, et päeval õpivad näiteks kunstiringi ruumis lapsed ja õhtul täiskasvanud,» selgitas Väino Kivirüüt.

Töö võib varem alata

Ta lisas, et plaanide kärpimisest hoolimata jääb koolimaja olemasolevast projektist palju alles, praegu tehakse uut eskiislahendust. Suure tõenäosusega algab remont tuleval suvel.

«Aga ei või iial teada, ehk läheb töö ka varem lahti, sest tänapäeval ehitatakse ju ka talvel,» ütles Väino Kivirüüt. «Alustada saab vana aula lammutamisest ja uue tegemisest, kooli osa jääb esialgu puutumata. Spordisaal on meil Koosal olemas, lapsed saavad talvel seal tunde teha.»

Vara põhikooli hoone valmis 1976. aastal. Sellest ajast pole seal põhjalikku remonti tehtud, mõni aasta tagasi sai kooli osa küll uued aknad, kuid aula seisab puutumatult. Praegu õpib selles majas 102 tüdrukut ja poissi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles