KGB kongide muuseum tähistab vastupanuvõitluse päeva

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel neljapäeval, 22. septembril tähistatakse Eestis viiendat korda vastupanuvõitluse päeva. Kommunistlike kuritegusid ja eestlaste vastupanuvõitlust kajastavas KGB kongide muuseumis on sel puhul tasuta külastuspäev kõigile huvilistele.

Vastupanuvõitluse päeval meenutatakse Eesti valitsuse kukutamist Punaarmee poolt ja pealinna langemist pärast Natsi-Saksamaa taandumist Eestist 1944. aasta septembris. Samuti mälestatakse Eesti rahvusliku juhtkonna katset taastada rasketes oludes riigi iseseisvus, vahendas muuseumi teade.

Eesti jaoks otsustavate rindelahingute keerises kuulutati Eesti Vabariigi presidendi kohusetäitja Jüri Uluotsa otsusel 18. septembril 1944. aastal välja uus Eesti Vabariigi valitsus eesotsas Otto Tiefiga. Valitus kinnitas Eesti suveräänsust ja iseseisvust ning deklareeris erapooletust käimasolevas sõjas.

Paraku osutus valitsuse tegevusaeg üürikeseks, kuna loetud päevade möödudes langes Tallinn Punaarmee kätte juba 22. septembril ning kogu mandriosa 26. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles