Luht kutsub kirjanikku end ületama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Mehis Heinsaar valis kohvikus vestlemiseks taimederohke nurga.
Kirjanik Mehis Heinsaar valis kohvikus vestlemiseks taimederohke nurga. Foto: Sille Annuk

«Luht püsib oma olemise rahus. Ja see rahu kutsub mind enesega ühes,» kirjutab tartlasest kirjanik Mehis Heinsaar 200-leheküljelise artiklikogumiku «Luhtatulek» samanimelises tekstis.

Raamatul on tegelikult pikem pealkiri – «Luhtatulek. Ekslemisi Mehis Heinsaare tihnikutes». Ja see ei ole kirjaniku artiklite kogumik, vaid raamat Heinsaare loomingu kohta.

Kirjandusmuuseumi kultuuri- ja kirjandusteooria töörühma ettevõtmisel valminud kogumiku mõned kirjutised põhinevad aastal 2009 Tartus peetud konverentsi ettekannetel. Suurem osa on ilmunud kümnel aastal ajakirjanduses, sh Tartu Postimehes, ja mõned on kirjutatud selle kogumiku jaoks.

Lisaks kirjaniku enda kahele artiklile on raamatus tema illustratsioone. Fotosid on mitmelt pildistajalt.

Kogumiku koostaja Sven Vabar märgib, et kuivõrd Heinsaar on endiselt võrdlemisi noor kirjanik, kelle parimad tekstid on võib-olla veel kirjutamata, ei taotle «Luhtatulek» Heinsaare kuhugi kindlasse kohta kinnistamist eesti kirjanduses.

«Otse vastupidi, koostamisel eelistati pigem uudseid, potentsiaalselt intrigeerivaid ning kohati ka Heinsaare suhtes kriitilisi vaatepunkte, mis loodetavasti elavdavad arutelu kirjaniku ümber, kes on seda väärt,» lisas Vabar.

Heinsaare-kogumik on sarja «Etüüde nüüdiskultuurist» kolmas raamat. «Spiraali lagunemine. Jüri Ehlvesti maailm» ilmus aastal 2009 ning «Sügisball» – aluseks Mati Undi samanimeline romaan ja selle ainetel valminud film – eelmisel aastal. Erilise lisaväärtuse annab kogumikele nendesse koostatud (valik)­bibliograafia.

Värske kogumiku esitlus on täna kell 15.30 Tallinna kirjanike majas (Harju 1) ja 20. septembril kell 18 Tartu kirjandusmajas (Vanemuise 19). Tartus tuleb ühtlasi esitlusele Mehis Heinsaare «Härra Pauli kroonikate» taastrükk kirjastuselt Menu.

Raamat

«Luhtatulek», «Etüüde nüüdis­kultuurist, 3.»,
TÜ Kirjastus,
2011, 200 lk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles