Linnamüür pole mitte kellegi oma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamüüri restaureeritud osa seisab katuse all kindlalt, katuseta jupp aga laguneb.
Tartu linnamüüri restaureeritud osa seisab katuse all kindlalt, katuseta jupp aga laguneb. Foto: Sille Annuk

Tartu keskaegset linnamüüri on maapinnast kõrgemal säilinud õige vähe, üks jupp Laia tänava ja Munga tänava vahel, osa sellest on restaureeritud, Laia tänava poolne 15 meetrit pudeneb kivihaaval koost, sest restaureerimiseks pole rahaeraldisi tehtud.


Müür on sedavõrd suures unustuses, et isegi seda ümbritsema pidanud, kuid ammuilma ümber kukkunud planku pole keegi vaevunud üles tõstma.



Tartu abilinnapea Margus Hanson teatas eile pärast lühikest teemasse süvenemist, et iidne linnamüür ei ole praeguse seisuga mitte kellegi oma. See asub reformimata riigimaal.


Linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven rääkis, et töö linnamüürile krundi määramiseks käib, kuid piiride osas on lahtisi küsimusi.



Ta lisas, et mõeldud on ka müüri paremast vaadeldavusest Vabaduse puiestee poolt, niisamuti tehakse tööd selle nimel, et müüri sisemise külje äärde saaks jalgtee Laialt tänavalt Munga tänavani.



See plaan, taastada omaaegne Müürivahe tänav, on tegelikult aastaid vana. See oli jutuks ka 2004. aasta leheloos, kui Wunibald oli lõpetamas senini eeskujulikult katuse all püsiva müüriosa restaureerimist.



Tartu linnaarheoloog Romeo Metsallik ütles, et lähiajal on plaanis linnamüüri juurde paigaldada teabetahvel, samasugune, nagu on mujalgi Tartu tähtsamate vaatamisväärsuste juures. Tahvli tekst on koostatud ja tahvel graveerimisel. (TPM)


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles