Täna esitletakse Aparaaditehases dokumentaalfilmi «Nõukogude hipid» vinüülplaati

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinüülplaadi «Nõukogude hipid» esikaas
Vinüülplaadi «Nõukogude hipid» esikaas Foto: Nõukogude hipid

Muusika, mis kõlab rahvusvahelist tähelepanu pälvinud Eesti dokumentaalfilmis «Nõukogude hipid», pressiti vinüülile. Väidetavalt on see Eesti esimene filmimuusika soundtrack, mis avaldatakse vinüülplaadil.

Plaati esitletakse Aparaaditehases (Kastani 42) täna kell 20. Esitlusel keerutavad plaate Ahto Külvet ja Andreas McKeough ning kell 11 linastub film välikinos.

Kogumikplaadile on koondatud põnev valik filmis kõlanud lugudest, mis pärinevad nõukogudeaegse rokkmuusika ja varajase elektroonilise muusika varasalvest. Filmi režissööri ja plaadi produtsendi Terje Toomistu jaoks on see arhiivimaterjal, mis väärib laiemat rahvusvahelist kõlapinda.

«Alati, kui film festivalidel linastus, tuli publikult üks küsimus muusika kohta. Tavaliselt algas see kommentaariga stiilis, et vau, kui äge muusika. See kindlasti julgustas mind plaati tegema,» rääkis Toomistu. «Minu jaoks oli oluline tuua filmi sisse nõukogude underground-muusikat, millest ei teata siin, ida pool, ning läänes ammugi mitte.»

Albumile jõudnud lood pärinevad aastatest 1971–1982. Valikus on nii Eesti autorite lugusid (Väntorel, Suuk, Mess ja Ornament) kui ka Venemaa, Läti ja endise Tšehhoslovakkia muusikat. Ligi pooled lood on varem avaldamata. Plaadil on ka näiteks Gunnar Grapsi bändi Ornament pala «Radio Luxembourg», mis kõneleb nimetatud raadio märgilisest tähendusest noorte muusikamaitse kujunemisel. 

Vinüül on värviline ja sellega on kaasas digitaalne koopia. Plaadi kujunduses on kasutatud fotosid, laulutekste ja kommentaare. Vinüüli master'i tegi Peeter Salmela, plaadi kujundas Ilya Bogatyryev. Albumi koostas ja produtseeris Toomistu ning andis välja tema plaadifirma Cece Music. Nõu ja jõuga oli abiks Ahto Külvet Tartu plaadipoest Psühhoteek.

Alati, kui film festivalidel linastus, tuli publikult üks küsimus muusika kohta. See kindlasti julgustas mind plaati tegema, ütles filmi režissöör ja plaadi produtsent Terje Toomistu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles