Sõpruse ring puhkeb kevadel õide

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tuleval kevadel, kui lumi sulanud ja libedusetõrjeks kasutatud sool pole lilledele liiga teinud, puhkeb Annelinnas Sõpruse ringristmiku keskel haljasalal õide ligi kaks tuhat kollast krookust.

Eile hommikul kaevas murukamara alla lillesibulaid kümmekond vahetusõpilast Saksamaalt, kes on kolmenädalasel praktikal Räpina aianduskoolis. «Istutame nii, et ei tekiks ühtset tihedat ringi, vaid et taimede ilu jaguks suuremale alale,» rääkisid Erfurdist pärit Marlen Heßler ja Franck Schuchardt .
Lillesibulad ostis Tartu linnamajanduse osakond. Koos muldapanekuga läksid tööd Sõpruse ringil maksma 367 eurot, ütles linna haljastuse peaspetsialist Inga Kiu­dorf.

Tartu tänavapildis iluaiandusega tegeleva osaühingu Kanepi Aiand juhi Margus Vahtramäe sõnul oli töökatest Saksa praktikantidest sügisesel kiirel ajal palju abi.

Lisaks lillesibulate istutamisele on noored aednikud saanud Eestis teha väga erinevaid tööharjutusi. «Oli selline päev, kui sortisime terve päeva kartuleid,» kirjeldas Heßler. Üks tööpäev möödus ka Tartu botaanikaaias.

Samuti on nad tutvunud Lõuna-Eesti taimekasvandustega ning külastanud aianduspoode. Viimased on sakslaste kinnitusel pisut odavamad kui nende kodumaal, ent siinne valik on väiksem ja kaup ei ole eriti hästi paigutatud. «Kõik on läbisegi,» ütles Heßler.

Saksamaal tuleb aiatööd teha alati väga kiiresti, siin öeldakse, et tee aeglasemalt aga tee ilusti, rõõmustas Schuchardt. Lisaks nautisid noored siinse mullastiku omadusi, mis pidid aiandustööks olema ideaalsed.

Aedniku eriala valis nii Heßler kui Schu­chardt seetõttu, et see on põnev ning lihtne. Heßler on spetsialiseerunud produktiivaiandusele, Schuchardti võlub aga iluaiandus. Mõlemal on kooli lõpetamise järel juba kindel töökoht kodumaal olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles