Suure Peko järel tuleb Väike Onu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mähar (33) valmistub Väikese Onu osatäitmiseks «Väikese onu saagas», mida Vanemuine etendab Teatri Kodus.
Andres Mähar (33) valmistub Väikese Onu osatäitmiseks «Väikese onu saagas», mida Vanemuine etendab Teatri Kodus. Foto: Margus Ansu

Andres Mähar on taas vanemuislane. Teatri Kodus mängib ta lastele Väikest Onu. Äsja jõudis esimese jao linastuseni teleseriaal «Kalevipojad», kus ta kehastab ehitajat Soomes. Intervjuus räägib ta mõlemast.

Keda ja mida teil tuleb mängida «Väikese onu saagas»?

Lugu on ühest onust, kes on väga üksik ja kes saab lõpuks aru, mis on tema üksinduse põhjused. Ja kuigi seda on reklaamitud kui lastetükki, on juttu üldinimlikest põhitõdedest.
Minule räägib «Väikese onu saaga» egoismist, egoismi taandumisest ja empaatiavõime tekkimisest.

Kas nägite Vanemuise «Väikese onu saaga» eelmist, samuti Finn Poulseni lavastust, milles Hannes Kaljujärve kõrval mängis nüüd teile antud rollis Aivar Tommin-gas?

Kahjuks ei näinud, kuigi oleksin võinud näha, sest ma olin sel ajal lavakunstikoolis. Videot olen vaadanud.

Kuidas teile tundub Finn Poulsen kui lavastaja?

Ta on hästi põhjalik ja täpne. Tantsu ei ole lavastuses üldse, aga kõik on nii täpselt, lausa takt-taktilt läbi komponeeritud, et seda võiks kujundlikult nimetada balletiks. Näitlejale on põnev, kuidas kõige selle sees leida endale loominguline vabadus.

Olite Vanemuise näitleja pärast lavakunstikooli lõpetamist 2000–2006 ning seejärel tänavuse kevadeni NO99 palgal. Alates 1. juunist olete taas vanemuislane. Mis asjaoludel te nüüd vahetasite oma põhitöökoha?

Asjaolud on mitmetahulised, oli väga palju põhjusi. Kõige lihtsam neist: Tartu meeldib elukohana märgatavalt rohkem kui Tallinn.

Esimene osatäitmine tänavu vanemuislasena oli teil muinasrokis «Peko», kus te kehastasite nimitegelast. Kui oluliseks peate seda osatäitmist?

Peko roll kujunes üllatavalt oluliseks. Setu asi – kogu kultuur, elu ja ajalugu – tundub mulle pagana võimas.

Olete kaasa teinud mitmes mängufilmis ja teleseriaalis. Teisipäeval tõi Kanal 2 vaatajate ette uue sarja «Kalevipojad». Mängite selles brigadir Antit, kellel on kaks naist ja laps Soomes ning samal ajal naine ja laps Eestis. Milline on näitleja Andres Mähari perekonnaseis?

Korralik.

Kas teie lapsed näevad «Väikese onu saagat»?

Jah, kindlasti. See tükk on sisult ja pikkuselt täpselt selline, et lapsed ei jõua igavust tundma hakata. Etendus kestab kolmveerand tundi. See on muidugi iga lapsevanema sisetunde asi, aga mina oma kolmeaastase lapse toon etendusele – nagu ka kuueaastase.

kas teate?

Esietendus
• Vanemuine esietendab 16. septembril kell 11 Tartu mänguasjamuuseumi Teatri Kodus lastelavastuse «Väikese onu saaga».
• Mängivad Hannes Kaljujärv ja Andres Mähar ning Monika Ruusmaa (plokkflööt) ja keelpillikvartett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles