Tartu kunstimuuseum kaotab iseseisvuse

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseum.
Tartu kunstimuuseum. Foto: Sille Annuk

Ärevad meeleolud Tartu kunstimuuseumi oleviku ja tuleviku pärast on kestnud juba mõnda aega. Eile teatas kultuuriminister Rein Lang, et Tartu kunstimuuseum liidetakse lähitulevikus Eesti kunstimuuseumiga.

Eile pärastlõunal kultuuriministeeriumi laialisaadetud pressiteates põhjendas Lang, et mõistlik on koondada riigile kuuluvate kunstimuuseumide tegevus ühise juhtimise alla, seda enam, kui nende põhiülesanded on sarnased.

«Eesti kunstimuuseumil on oma restaureerimiskeskus, ka omavad nad arvestatavat rahvusvahelise koostöö kogemust, kõik need toetavad Tartu kunstimuuseumi varade paremat hoidmist ja tutvustamist,» ütles Lang. «Seega on perspektiivis mõttekas Tartu kunstimuuseum viia Eesti kunstimuuseumi struktuuri ja muuseumist saab Tartus filiaal.»

Varasemad vihjed

Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark ütles, et kuulis muuseumide liitmisest eile, kuigi vihjetest oleks võinud seda välja lugeda varem. «Minul oli hirm, et meid liidetakse Eesti Rahva Muuseumiga, mis on etnograafiamuuseum,» tunnistas ta.

Mark ütles, et ta ei tea liitumise detaile, ka näiteks seda, kus säilitatakse edaspidi Tartu kunstimuuseumi kogusid.
Eesti kunstimuuseumi direktori Sirje Helme kommentaari ei õnnestunud eile lehe trükki mineku ajaks saada.

«Oluline on, et tartlased näeksid kunsti, kas seda kureerib Kumu või muu institutsioon, ei mõjuta asja,» ütles Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Kultuuriminister kinnitas, et Tartu kunstimuuseumi näitustemaja (raeplatsi viltune maja) jätkab kunstimuuseumina ning jääb tartlastele ja teistele kunstihuvilistele avatuks.

Hoonete kehv olukord

Tartu kunstimuuseum on aastaid kurtnud, et viltuse maja olukord on kehv ja viletsate akende tõttu on ruumides raske tagada kogude säilimiseks vajalikku stabiilset niiskust ja temperatuuri. Hoone remondivajadusega põhjendades soovis linn suurendada muuseumilt küsitavat renti, mis seadis kahtluse alla muuseumi töö jätkumise selles majas.

Eile teatas Lang aga, et linnaga jõuab ministeerium edasises koostöös kokkuleppele.
Ministri sõnul tekitavad Tartu kunstimuuseumi kunstipärandi kehvad hoiutingimused Vallikraavi tänava majas muret, seetõttu ei pea ta võimalikuks muuseumi tegevuse jätkamist seal ega pea ka selle maja remontimist otstarbekaks.

Lang on viimase aja sõnavõttudes kahtluse alla seadnud Tartu kunstimuuseumile uue maja ehitamise, mille usin toetaja oli tema eelkäija Laine Jänes (nüüd Randjärv).
Tartu kunstimuuseumi ja linnaraamatukogu ühishoone arhitektuurivõistluse võidutöö autorite avalikustamine on plaanis tuleval kolmapäeval.

Eilses pressiteates oli ministeerium kirja pannud, et «pikas perspektiivis ei ole välistatud koostöös linnaga Tartusse uue kunstimuuseumi rajamine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles