Tartu Kunstimuuseumist saab Eesti Kunstimuuseumi filiaal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseum.
Tartu kunstimuuseum. Foto: Sille Annuk

Tartu Kunstimuuseum hakkab lähitulevikus kuuluma Eesti Kunstimuuseumi struktuuri.

Muuseumi kogudega saab jätkuvalt tutvuda näitustemajas (nn viltuses majas) Tartus, samuti otsitakse võimalusi lisanäitusepindade leidmiseks, teatas kultuuriministeerium.

Kultuuriminister Rein Langi sõnul on riigi ülesanne tagada Eesti kunstipärandi kui riigivara säilimine ja tagada sellele võimalikult lai juurdepääs. «Eestis on mõistlik koondada riigile kuuluvate kunstimuuseumide tegevus ühise juhtimise alla, seda enam kui nende põhiülesanded on sarnased,» põhjendas Lang.

«Eesti Kunstimuuseumil on oma restaureerimiskeskus, ka omavad nad väga arvestatavat rahvusvahelise koostöö kogemust, kõik need võimalused toetavad Tartu Kunstimuuseumi varade paremat hoidmist ja tutvustamist. Seega on perspektiivis mõttekas Tartu Kunstimuuseum viia Eesti  Kunstimuuseumi struktuuri  ja muuseumist saab Tartus filiaal,» rääkis minister.

Lang kinnitas, et Tartu Kunstimuuseumi näitustemaja (nn viltune maja) jätkab kunstimuuseumina ning  jääb huvilistele avatuks. Tartu linnaga jõuab ministeerium edasise koostöö osas kindlasti kokkuleppele, ütles Lang.

Minister ütles, et edaspidi soovitakse muuseumi kogusid senisest palju enam huvilisteni tuua ja korraldada viltuses majas ka muid näitusi. «Tõhusam koostöö Eesti Kunstimuuseumiga toob Tartusse kindlasti veelgi laialdasemat ja põnevamat ülevaadet kunstipärandist kui praegu. Ühtlasi loodame näitusetegevuse elavdamise osas heale koostööle ka Tartu Ülikooliga,» ütles minister.

Langi sõnul on Tartu Kunstimuuseumi kunstipärandi kehvad hoiutingimused Vallikraavi tänaval murettekitavad, mistõttu ei pea riik võimalikuks muuseumi jätkamist Vallikraavi majas. Praegu muuseumi kasutuses oleva Vallikraavi tänava hoone renoveerimine ei ole otstarbekas ja pikas perspektiivis ei ole välistatud koostöös linnaga Tartusse uue kunstimuuseumi  rajamine, kuid jutt saab olla ikkagi Eesti Kunstimuuseumi filiaali tegevuskohast, mitte konkureeriva iseseisva riigiasutuse ehitamisest, ütles Lang.

Sel reedel arutavad Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi direktorid edasisi võimalikke tegevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles