Suur pere elab nagu üksikul saarel

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannu vallas Kippastu külas Kimsto talus elav Angela Kalev ei pääse enam autoga oma õuele, sest naaber, seni ühises kasutuses olnud eratee omanik, pani maa piirile valatud kõrge betoonvundamendiga teeotsa kinni.
Rannu vallas Kippastu külas Kimsto talus elav Angela Kalev ei pääse enam autoga oma õuele, sest naaber, seni ühises kasutuses olnud eratee omanik, pani maa piirile valatud kõrge betoonvundamendiga teeotsa kinni. Foto: Margus Ansu

Kippastu küla Kimsto talus elav Angela Kalev käib juulist saati koju üle viljapõllu kitsast teerada pidi. Nii teevad oma käike ka tema viis last ja kaasa, sest naaber pani neile oma eratee kinni.

«Ei taipa, mis juhtus,» ohkas Angela Kalev. «Mullu käisime koos naabritega seenel ja marjul, kevadel vahetasime sünnipäevakingitusi, aga nüüd oleme nagu vaenlased. Nad ei räägi enam meiega.»

Angela Kalevi kuus aastat tagasi ostetud Kimsto talu on kunagise Tepsi talu õue üks pool, kümmekonna meetri kaugusele jääv naabrite talu on selle teine pool. «Nägin küll, et naaber on väga lähedal, aga mulle see isegi meeldis, sest kardan pimedust,» märkis Angela Kalev.

Kimsto eelmised omanikud kasutasid kohta suvilana, naabri maal asuv tee oli kahel kinnistul aastakümneid ühine. Suvel ajas naabrimees aga Kimsto õue teeotsa ette traktori ja hiljem valas maa piirile aia jaoks paari-kolmekümne sentimeetri kõrguse betoonvundamendi, millest üle ei sõida.

Müür on vahel

Nüüd on Kimsto nagu üksik saar, mida ühelt poolt piirab naabri ja teiselt poolt kohaliku põllumehe maa. Tõsi, Angela Kalevil ja tema kaasal Tibor Vargal pole autot, aga see ei tähenda, et nende õue autoga asja poleks.

«Ostsime maja remontimiseks Fibo plokid, aga need seisavad poes, sest me ei saa neid autoga maja juurde tuua,» rääkis Angela Kalev. «Kipsis jalaga vanaema tassisid kaks meest üle müüri. Prügi veame kah üle müüri ja kui keegi sõidabki müüri äärde, siis hüppab Vladimir välja karjuma.»

Miks Kimsto üleaedne Vladimir Sarman tee kinni pani? «Ehk ei meeldinud talle see, et kevadel hakkas tööandja mind Valgutasse tööle ja koju sõidutama,» oletas Angela Kalev.

«Aga peavad nad siis autoga just ukse ette saama,» küsis Vladimir Sarman vastu. «Ei ole kinni midagi. Las viskavad kahele poole müüri kruusa, siis saab üle. Nad peavad tee tegema, maad on küllalt, ostku. Nad hõõrusid pidevalt autodega, ei mina tea, kes seal käisid. Võõrastel autodel ma oma teel sõita ei luba.»

Kuidas saab siis naaber ehitusmaterjali tuua? «Küsigu, siis saab autoga müürini, sealt võib käruga vedada,» vastas Vladimir Sarman. «Aga nad ei taha käruga vedada, nad on nii laisad. Mul on kah õigused: see on minu tee, ise ehitasin ja ma panin selle kinni.»

Rannu vallavanem Maano Koemets kutsus augustis naabrid vallamajja asja klaarima. Sarmanid ühise laua taha ei läinud, nad saatsid kirja. Selles seisab näiteks, et nende tee pole olnud kinni ühtki päeva, et operatiivsõidukitele on sissepääs tagatud ja et Angela Kalev pole kinni pidanud lubadusest teha endale tee.

«Kui Angela koha ostis, lubas ta tee teha,» selgitas Vladimir Sarman. «Mu kuur oli nende maal. Meil oli kokkulepe, et kuni kuur on nende maal, võivad nad teed kasutada. Viisin kuuri kevadel ära, nii et neil pole midagi pröögata.» Angela Kalev väitis, et pole lubanud teed teha. «Kuidas saingi sellist asja lubada, kui ümberringi on võõras maa,» ütles ta.

Kas Sarmanid ei kaalunud rahuliku elu nimel kõrvalkinnistu ostmist? «Seda polnud mõtet osta, maja on ju kokku vajumas,» kostis Vladimir Sarman. «Siin käis ostjaid palju, aga kui nad kuulsid, et ma ei luba teed kasutada, siis kõik loobusid.»

Kokkulepet ei paista

Maano Koemets on seda meelt, et tee kinnipanek on pahatahtlik tegu. «See tee on mõeldud ka Angela Kalevi kinnistu teenindamiseks, muud võimalust ju pole,» selgitas ta.

Vallavanem on Vladimir Sarmaniga tee pärast kohtunud. «Ta oli väga ärritunud,» märkis Maano Koemets. «Tundub, et kokkulepet ei tule. Ega inimene hakka nalja pärast suurt vundamenti valama ja kõrget aeda tegema. Mõlemad naabrid on toredad inimesed, kahju, et nii on läinud.»

Angela Kalevil soovitas vallavanem tee pärast kohtusse minna, sest uue tee tegemiseks kulub hinnanguliselt 6400 eurot pluss teealuse maa hind. «Ma ei lähe naabrite vastu kohtusse, sest nad on varemgi kohtus käinud ja võitnud,» ütles Angela Kalev. «Mul pole kohtuga kogemusi ja see asi läheks inetuks poriloopimiseks.»

Reedel ilmus Angela Kalevi postkasti margita kiri naabritelt. Seal seisab, et naabrite juurde on juurdepääs säilinud operatiivsõidukitele, erasõidukid võivad Kimsto tallu sõita vaid tee valdaja loal.

Lisaks soovitakse teeseadusele tuginedes, et Angela Kalev kannaks kuus kümme eurot Vladimir Sarmani arvele. «See kümme eurot ei olegi mingi summa, aga ma ei saa ju ikka hoovi,» ohkas Angela Kalev, kes tõesti ei tea, mida teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles