Kesklinna tuleb uus eralasteaed

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd alles käivad, aga kõik on graafikus ja varsti saab uue lasteaia ruumidesse mööbli sisse tuua, arvas Signe Rosenthal.
Ehitustööd alles käivad, aga kõik on graafikus ja varsti saab uue lasteaia ruumidesse mööbli sisse tuua, arvas Signe Rosenthal. Foto: Margus Ansu

Ihastes ja Supilinnas Karu lastehoide pidav Signe Ro­senthal on lõpuks leidnud sobivad ruumid ka kesklinnas ja avab oktoobri alguses Laial tänaval uue hoiukoha, kus on ruumi 30 lapsele.

Esialgu saab sellest lastehoid, mõne kuu pärast muudetakse see aga ametlikult lasteaiaks, mis hakkab nii nagu teisedki kandma Karu nime. Rosenthal kinnitas, et õppetöö riigi ettekirjutatud õppekava järgi algab tegelikult kohe.

Alguses avatakse kaks rühma. Rosenthal rääkis, et ametlikult võetakse 1,5–7-aastased lapsed vastu liitrühma, kuid tegelikult hakkab õppetöö ja päevakava käima vanuse järgi kahes rühmas.

Ihastes asuv hoid on juba ametlikult lasteaiaks muudetud, ka Kroonuaia tänava hoiu naabritelt saadi luba ja sellest saab lasteaed järgmise aasta alguses.

Tulevikus on plaanis avada veel kolmaski rühm, ruumid on selleks praegu remonditavate kõrval juba olemas. Need on aga tunduvalt kehvemas seisus ning saavad valmis järgmisel aastal. Siis otsustatakse ka, mis vanuses lapsed sinna rühma pannakse.

Lasteaial on võrreldes lastehoiuga palju karmimad reeglid. Esiteks tuleb järgida riiklikku õppekava. Lisaks peavad kõik õpetajad olema eelkooliealiste laste õpetamiseks mitte lihtsalt lapsehoidja kutsetunnistusega, vaid neil peab olema ka kõrgharidus.

Veel üks tingimus, mis tegi lasteaiale ruumide otsimise nii keeruliseks – Rosenthal otsis sobivaid mitu aastat –, on nõue, et lasteaial peab olema õueala. Laial tänaval on see õnneks olemas, ülejäänud õuest eraldatakse mänguala aiaga.

Päevasel ajal pääseb tulevase lasteaia maja õuele Zavoodi baari eest, ööseks aga keeratakse väravad lukku, et hommikul saabudes ei ootaks õpetajaid ja lapsevanemaid ebameeldivad üllatused. «See oli üks meie tingimustest,» rõhutas Rosenthal.

Liisa Maasik Tartu lastehoiuseltsist, kelle hallata on Tartu lastehoidude infolehekülg, rääkis, et praegu on sügisele iseloomulikult raske vaba kohta leida. «Mitmest hoiust on mulle helistatud ja palutud vabad kohad internetis maha võtta, sest neil on kõik täis,» rääkis Maa­sik.

Viimase aasta jooksul on tema sõnul juurde tulnud kolm suuremat hoidu: Kaheksajalg kesklinnas, Pauluse kiriku hoid ja Tamme lastehoid. Väiksemaid koduhoide, kus leiab peavarju paar-kolm last, lisandub aga pidevalt.

Tartu linna lastehoiud
• Tartus on 28 lastehoidu 429 kohaga.
•     Eralasteaedu on 8, hoiukohti 310.
• Munitsipaallasteaedu on 31, kohti 5421.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles