Ahto Tali joonistusi näeb Viljandis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Tali.
Ahto Tali. Foto: Margus Ansu

Tartu autistliku noormehe Ahto Tali mitukümmend pliiatsijoonistust on kuni 25. septembrini üleval Viljandi Kondase keskuses, mis on Eesti ainus naivistliku ja autsaiderkunstiga tegelev keskus.

Näituste kuraator Mari Vallikivi ütles, et näha on abstraktsed kompositsioonid, raketiteema ja Cerni osakeste põrguti, mis kõik on paberile pandud väga detailirohkelt ja äärmiselt puhta joonega. Samuti saab Viljandis näha kunstniku enda fantaasiamaailma improvisatsioone, mis reedavad ta autistlikku siseilma.

«Mulle endale meeldivadki need tööd kõige rohkem,» ütles Vallikivi. «Neil on ta ka ennast portreteerinud, niimoodi altkulmu põrnitsevana, andes märku valulisest kasvamisest ja täiskasvanuks saamisest.»

Ahto Tali ise kirjeldas oma Viljandisse läinud töödest üht moenaise sarja, millel ta on kujutanud inimest samas asendis ja samade rõivastega viiel viisil.

«Tõin välja viis erinevat kiirust,» kirjeldas ta. «Esimene joonistus on mul tehtud tavalise aeglase kiirusega, ühe tunni ja 40 minutiga, teine on lõpetatud 30 minutiga, kolmas 15 minutiga, neljas viie minutiga ja viies ühe minutiga. Tegin seda selleks, et näidata kiiruse vahet kunstis. Mida kiiremini lõpetan, seda halvem on konkreetsus.»

Tartu noormehe näitust aitas Kondase keskusesse vahendada Ahto Tali kunstiõpetaja Mare Kuusik.  (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles