Laste viis aastat ootust tasus ära

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vaja, saab uue noortekeskuse hiigelsuure ruumi seinaga pooleks jagada. Pildil katsetavad seda noorsootöötaja Karin Küttis (tagaplaanil) ja sotsiaalnõunik Milvi Sepp.
Kui vaja, saab uue noortekeskuse hiigelsuure ruumi seinaga pooleks jagada. Pildil katsetavad seda noorsootöötaja Karin Küttis (tagaplaanil) ja sotsiaalnõunik Milvi Sepp. Foto: Sille Annuk

Kooli algusest peale on Puhja lapsed pärast tundide lõppu kogunenud kõrvalmaja akende taha piiluma. Täna on ometi see päev, kui verivärske noorsootöötaja saab ukse lahti teha ja nad sisse lasta.


Noortekeskust on Puhja oodatud täiskasvanute mõistes umbes viis aastat, lastele on see aga olnud terve igavik. On ju selline koosviibimiskoht nii Ulilas kui Rämsis, aga vallakeskuses käisid lapsed vabal ajal hängimas müügiputkade juures ja mänguväljakul.

Noortekeskuses hakkab ohje hoidma Karin Küttis, kes sai oma erialal diplomi kätte küll alles kevadel, kuid on tegelnud noortega seitse aastat, muu hulgas Tartus Tähe noorteklubis.

Esimese paari kuu tõmbenumbriks peab Küttis kindlasti mängutuba, kus on võimalik mängida nii piljardit, lauajalgpalli kui ka lauatennist.

«Uue noortekeskuse töölepanemine oma näo järgi on iga noorsootöötaja unistus,» oli Küttis õhinas. Plaane on tal nii palju, et raske on välja sortida, millest alustada.

Palju tegevust

Keskus avatakse alates homsest iga päev kell kaks ning lahti on see kaheksani õhtul. Oodatud on igas vanuses lapsed ja noored – kas siis bussiootamiseks sooja, sõpradega jalgpalli mängima või niisama meisterdama-jutustama.

Küttisel on plaanis filmiõhtud ja kord kuus laupäeviti tahab ta hakata noortega tegema selliseid asju, milleks kooliõhtul võimalust pole – töötube, matku ja perepäevi. Kuu teisel neljapäeval, esimest korda 13. oktoobril, tuleb ettevõtmine «Koolilaps kokkab», kus lapsed saavad keskuse kööginurgas käed tainaseks teha.

Valla sotsiaalnõunik Milvi Sepp, kes on ajanud noortekeskuse asja algusest peale, rääkis, et ruumid said remonditud juba paar aastat tagasi. Siis läksid aga ajad raskeks ja noorsootöötaja palkamine jäi rahakasutamise prioriteetide puhul tagaplaanile.

Nüüd aga tundub, et asjad liiguvad paremuse poole, ning kuna noorte nõudmised ei vaibunud, otsustas vallavolikogu selle sammu ette võtta ja kevadel alustati sobiva inimese otsimist.

Hubasust tuleb juurde

Suvel osteti euroliidu Leaderi programmi toel kogu vajaminev sisustus: kapid ja kööginurk, lauad, toolid, riiulid, mängud, ja mis noorte enda arvates kõige olulisem, kaks sohvat, kus sõpradega istuda ja juttu ajada.

Praegu näevad ruumid Küttise arvates veel pisut liiga «eurod» välja, kuid koos avamisele tulevate külalistega on oodata kaltsuvaipu, potililli, lauamänge, võib-olla ka kott-toole.

Seintele tulevad väiksemate koolilaste joonistused teemal «Minu unistuste noortekeskus», kuigi joonistusülesanne oli alguses pisut keeruline – lapsed lihtsalt ei teadnud veel, mis see noortekeskus täpselt on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles