Külarahvas kogub oma surnuaedadele raha

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeksi vallavanem Aleksandr Suvorov ütles Meerapalu kalmistu väravas, et kuigi Meerapalu ja Pedaspää kalmistu on riiklikud ajaloomälestised, pole riigil jätkunud raha neile uue aia tegemiseks.
Meeksi vallavanem Aleksandr Suvorov ütles Meerapalu kalmistu väravas, et kuigi Meerapalu ja Pedaspää kalmistu on riiklikud ajaloomälestised, pole riigil jätkunud raha neile uue aia tegemiseks. Foto: Sille Annuk

Kuigi paljud asjad elavad inimese üle, pole needki paraku igavesed: Peipsi ääres Meerapalu ja Pedaspää kalmistul on ajale alla vandumas piirdeaiad. Oma kalmistud kenasti korras hoidnud kohalikud pole jäänud käed rüpes istuma.

«Vald annaks hea meelega Pedaspää ja Meerapalu kalmistu aia tegemiseks raha ja kohalikele tööd, aga valla rahakott on tühi,» ütles Meeksi vallavanem Aleksandr Suvorov Meerapalu kalmistu väravas. «Kahjuks pole ka muinsuskaitseametil nende ajaloomälestiste jaoks raha.»

Meerapalu kalmistu aed on pealtnäha talutavas seisus. Lähemalt uurides on aga näha, et kogukad betoonpostid on mõranenud. Pedaspää väiksel, vaid 900-ruutmeetrisel kalmistul on aialipid üsna hapraks muutunud ja kalmistu ühes servas neid enam polegi.

Meerapalu poolsada elanikku on hoolega korras hoitud surnuaedade pärast südant valutanud juba tükk aega. «Surnuaiad tulid kohe jutuks, kui paar aastat tagasi külaseltsi rajasime,» rääkis MTÜ Meerapalu Küla Selts juhatuse liige Tatjana Zovo.

«Meil käivad metssead põldudel ja teevad pahandust. Neid loomi on siin palju ja kardame, et nad jõuavad ka kalmistutele.»

Kevadisel külakoosolekul pakkusid vanemad elanikud, et kalmistute uute aedade raha võiks sealne rahvas ise välja käia. Nii hakkaski külaselts annetusi koguma.

Pedaspää kalmistu aia ümbermõõt on 120 meetrit ja selle tegemiseks läheb umbes 1500 eurot. Meerapalu kalmistu aed on silma järgi poole suurem, kuid selts arvestab ka seal 1500 euroga, sest aiapostid on enam-vähem heas seisus.

Tööraha pole tarvis, aia teevad kohalikud mehed ise ära.

Nüüd on kalmistute jaoks kogunenud 750 eurot. Kui lähemal ajal kas või ühe uue aia tegemiseks raha kokku ei tule, võtab külaselts kasutusele plaani B. «Kui muidu ei saa, siis tuleb projekt kirjutada,» selgitas Zovo. «Sel juhul saame annetatud raha kasutada omafinantseeringuks.

Me ei saanud kohe projekti kirjutamisega alustada, sest külaseltsil puudub omaosaluseks raha.»
Esimesena on kavas korda teha Pedaspää kalmistu aed, sest selle heaks on tehtud rohkem annetusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles