Kapitali maja arved pahandavad üürilisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitali majas 180-ruutmeetrist büroopinda üüriva EGeeni juht Kalev Kask on kontoriruumidega rahul, kuid pole rahul arusaamatult suurenenud kommunaalarvetega.
Kapitali majas 180-ruutmeetrist büroopinda üüriva EGeeni juht Kalev Kask on kontoriruumidega rahul, kuid pole rahul arusaamatult suurenenud kommunaalarvetega. Foto: Margus Ansu

Mitmed Kapitali maja üürnikud on nördinud ja mõni ähvardab minema kolida, kuna pärast maja omaniku vahetust sel kevadel on nende kommunaalarved pea kahekordistunud, ilma et omanik hinnatõusule ammendavaid selgitusi annaks.

«40 protsenti on kommunaalkulud meie jaoks aastaga tõusnud – lasin raamatupidajal välja arvutada,» ütles Kapitali majas ruume üüriva EGeeni nõukogu liige Kalev Kask. Ta lisas, et firma eelarves pole kommunaalkulud suur raha, kuid asi on põhimõttes. «Küsitakse arusaamatuid rahasummasid, keegi mitte midagi ei seleta. Mina niimoodi pähe istuda ei lase,» rääkis ta.

Sel esmaspäeval toimus ka maja koosolek, kus rahulolematud üürnikud kerkinud kommunaalarvete teemat arutasid. «Leppisime kokku, et analüüsime arveid põhjalikult saamaks aru, kas mõni üürnik elab teiste arvelt või kust see kadu tekib, et meie jaoks on arved nii palju suurenenud,» meenutas Kask koosolekul otsustatut.

Hooldus ja elekter

Kapitali majas 13 aastat ruume üürinud OÜ Germandia juhataja Mart Nöps ütles, et maksis siiani vanast harjumusest arved ära ilma neisse eriliselt süüvimata. Seda, et arved on tuntavalt suurenenud, märkas raamatupidaja. «Siis kuulsin, et teistelgi on sama probleem olnud,» sõnas ta.

Maja allkorrusel tegutseva lillepoe juhataja Kristi Toom ütles, et temagi firmal on  kommunaalarved kerkinud vähemalt 40 protsenti, seejuures enim on suurenenud tasu elektri eest ja hoolduskulud.

Toom on enda sõnul püüdnud maja haldurilt uurida hinnatõusu põhjusi, kuid pole rahuldavat vastust saanud. «Hoolduskulude kohta öeldi, et elektripirne vahetati, aga elektripirn ei maksa ju nii palju,» imestas ta.

Kapitali maja haldur Ülo Kukk pidas üürnike pahameelt majaomaniku ja halduri peale põhjendamatuks.

«Ega meie ei ole neid arveid välja mõelnud. Elu ongi aastaga kallimaks läinud ja see annab ka arvetel tunda,» ütles Kukk ning tõi näite Eesti Energia võrguteenustasude tõusust.

Halduskulud võisid Kuke sõnul olla juulis aastatagusega võrreldes suuremad seetõttu, et sellesse kuusse jäi nii ventilatsioonisüsteemi kui automaatse tuletõrjesüsteemi hooldus. «Neid kulusid iga kuu pole. Selles kuus on arved kindlasti juba väiksemad» ütles maja haldur.

Selguse ootuses

Kapitali maja vahetas omanikku sel kevadel, kui endine omanik Mart Avarmaa müüs maja Eften Kinnisvarafondi tütarfirmale Eften SPV1. Eften Kinnisvarafondi valitseva ASi Eften Capital kinnisvaraportfelli haldur Risto Raus ütles, et maja omanikfirma on kursis üürnike nurinaga kommunaalarvete üle.

«Aga üleüldist hinnatõusu ei saa seostada omaniku vahetusega. Meie esitame arveid vaid tarbitud teenuste eest,» ütles Raus ning lisas, et omanik ei püüa üürnikke tüssata ega varjatult nende üürihinda tõsta. «Kohe kindlasti mitte,» lausus ta.

EGeeni juht Kalev Kask aga selliste selgitustega rahule ei jää.
«Ma saan aru, et Eesti Energia on hindu tõstnud, aga nad ei ole ometigi ju 40 protsenti hindu tõstnud. Kuskilt tuleb ikkagi märkimisväärne lisa arvele ja ma tahaks teada, kust ja miks,» ütles Kask.

«Ega Tartus ole büroopindadest puudus. Kui üürnikke arusaamatult nööritakse ja läbipaistvust pole, lähevad nad lõpuks lihtsalt minema,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles