Firmasid süüdistati kokkumängus

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Luudega
Argo Luudega Foto: SCANPIX

Riigiprokuratuur süüdistab kolm aastat tagasi Tartu linna korraldatud riigihanke «Tartu tänavate aastaringne hooldus 2009–2011» võitnud Tänavapuhastuse ASi ja Veolia Keskkonnateenuseid kokkumängus.

Riigiprokurör Triin Bergmanni koostatud süüdistuse järgi vahetas Tänavapuhastuse ASi juhatuse liige Vello Kink (ülemisel pildil) ajavahemikul 9.9.–12.9.2008 konkurentsi kahjustavat teavet, jagas kaubaturgu ning sõlmis suulise kokkuleppe praeguse ASi Veolia Keskkonnateenused juhataja Argo Luudega .

Kokkuleppe järgi lubas üks firma, et ei konkureeri Tartu linna idapiirkonna hooldustööde tegemisel ning teine firma läänepiirkonna hooldustööde tegemisel.

Süüdistuse järgi lubas Vello Kink Argo Luudele, et Tänavapuhastuse AS esitab riigihankel idapiirkonda suurema pakkumuse kui AS Cleanaway (nüüdse ärinimega Veolia Keskkonnateenused OÜ – toim).

Riigihanke järel tunnista-tigi idapiirkonnas võitjaks AS Cleanaway pakkumisega
49 497 104 krooni ja läänepiirkonnas Tänavapuhastuse ASi pakkumus summas 45 875 778 krooni.
Karistusseadustiku järgi pani Vello Kink juriidilise isikuna toime konkurentsi kahjustava kokkuleppe ning jagas seeläbi kaubaturgu. Konkurentsiseaduse järgi on aga selline ettevõtjate vaheline tegevus ja konkurentsi kahjustava teabe vahetamine keelatud.

Selle aasta 30. juunil Harju maakohtus tehtud otsuse järgi tunnistati aga Vello Kink ja Argo Luude õigeks. Kaitsjate taotlusel kontrollis kohus jälitustoimikust jälituslubade olemasolu ning tuvastas, et Vello Kingi ja Argo Luude mobiiltelefonide pealtkuulamiseks antud load polnud korrektsed.

Kohus tuvastas, et kohtu esimees ei oleks saanud määrata jälitustoiminguteks luba andvat kohtunikku suulise korralduse alusel, vaid seda oleks tulnud teha kirjalikus vormis.

Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Otsa teatel ei ole kohtuotsus siiski jõustunud, kuna see on vaidlustatud ning on praegu Tallinna ringkonnakohtu menetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles