Tartu linn kaotas kordushankega 1,6 miljonit eurot

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu linna tänavate ja kõnniteede järgmise viie aasta hoolduse riigihanke dokumente viimasel hetkel parandanud linn oli sunnitud korraldama kordushanke ning kaotas sellega 1,6 miljonit eurot.

Tartu linnavalitsus kuulutas selle aasta 14. märtsil välja riigihanke «Tartu tänavate aastaringne hooldus 2011–2016», mille pakkumuste esitamise tähtaeg oli 4. mai. Hankelepingu sõlmimise kriteeriumiks oli madalaim hind.

Kaks päeva enne hanke tähtaega avastas linn aga hankedokumentides vea, mis puudutas ühikhindade esitamise vormi.

«Me avastasime selle tõesti mõni päev enne hanke lõppu,» ütles riigihanke eest vastutanud linna haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg ning lisas, et vea avastas tema isiklikult.
Riigihangete vaidlus­­tusko­­misjoni otsusest võib aga lugeda, et selle avastas üks hankedokumendid välja võtnud isik.

Järgmisel päeval saatis linn kõikidele hankedokumendid välja võtnud firmadele uue vormi ning palus pakkumuse tegemisel sellega arvestada.

Linnavalitsuse arvates polnud parandatud vormis sisulisi muudatusi – korrigeeritud oli kuu ja aasta teenuse hinna arvutamise valemit. «Jah, selles mõttes ei olnud see suur muudatus,» tõdes Tammeorg, kelle sõnul oli tegelikult võimalik hinnad välja arvutada ka vana vormi järgi.

Hanget ei pikendatud

Kuigi riigihanke dokumenti muudeti, linn hanke tähtaega ei pikendanud.
Määratud kuupäevaks esitasid pakkumuse viis firmat: OÜ Jaakson Linnahooldus, AS Veolia Keskkonnateenused, Tänavapuhastuse AS ning ühispakkumuse teinud Teho Eesti Teehoolduse OÜ ja Teehoolduse Grupp OÜ. Viimased tegid linnale kõige odavama pakkumise, hinnates tööde aastamaksumuseks 1 978 768 eurot.

Kuus päeva pärast hindade avalikustamist ehk 10. mail saatis AS Põlva Teed, kes oli küll hankedokumendid välja võtnud, kuid pakkumust ei esitanud, rahandusministeeriumile taotluse tunnistada hankemenetlus kehtetuks.

Oma soovi põhjendas AS Põlva Teed sellega, et hankedokumentide osaks olnud ühikhindade vormi muutmisel ei pikendatud pakkumuste esitamise tähtaega.
Kaks päeva hiljem ehk 12. mail saatis rahandusministeerium linnale kirja, kus ütles, et hange tuleks tühistada. Peale nädalast mõtlemist otsustaski linn hanke tühistada.

Vastuses ministeeriumile ütles linn, et «kuigi muudatused ühikhindade esitamise vormis olid väheolulised ega tinginud kohustuslikult pakkumuse esitamise tähtaja pikendamist, ei pea hankija mõistlikuks asuda ASiga Põlva Teed vaidlema».

Pooled soovijad loobusid

27. mail kuulutati riigihangete registris välja uus hange, mille kohta esitati hiljem kokku viis vaidlustust. Muu hulgas pöörati vaidlustuskomisjoni tähelepanu asjaolule, et Tartu linna koostatud hankedokumentide järgi saavad hankel edukalt osaleda üksnes praegused hooldusteenuse pakkujad ehk AS Veolia Keskkonnateenused ja Tänavapuhastuse AS.

Teistel firmadel oli võimatu hankida eritehnika nõutud tähtajaks.
Vaidlustuste tulemusel lükkas linn riigihanke tähtaega neli korda edasi – 27. juunilt lõpuks 4. augustile. Teisest hankest otsustas kuuest dokumendid välja võtnud firmast loobuda kolm. Loobujate hulgas oli ka esimese hanke võitja Teho Eesti Teehoolduse OÜ.

«Kuna eritehnika hankimise minimaalne aeg on neli kuud, siis me lihtsalt poleks saanud lepingu alguseks vajalikku tehnikat kokku,» põhjendas otsust Teho Eesti Teehoolduse juhatuse liige Heikki Anipai.

Samuti ei esitanud jälle pakkumust esimese hanke tühistamist nõudnud AS Põlva Teed. Firma juhatuse esimees Ülo Mõttus ütles, et vahepeal asjad muutusid ja nende otsus oli selline.

«Me ei loobunud, vaid ei võtnud lihtsalt osa. Need on kaks ise asja,» ütles Mõttus ega soovinud hanketingimusi hinnata. «Ma ei saa seda kommenteerida, ma ei ole asjaga nii kursis.»

Võitjaks vanad partnerid

16. augusti linnavalitsuse istungil tunnistati läänepiirkonnas hanke võitjaks Tänavapuhastuse ASi ning idapiirkonnas Veolia Keskkonnateenused ASi pakkumus. Kui võrrelda esimese hanke madalaimaid hindu teise hanke hindadega, siis selgub, et linn kaotas kordushankega viie aasta peale ligi 1,6 miljonit eurot, mis teeb vanas rahas ligi 25 miljonit krooni.

Madis Tammeoru sõnul ei tohiks aga nii arvutada. «Kindlasti ei ole see nii, sest esimene hange jäi üldse kvalifitseerimata. See on täielik spekulatsioon,» lausus ta. «Pakkumine poleks võib-olla olnud üldse vastav. Oleks tulnud võtta teine või kolmas pakkumine.»  

Esimeses hankes madalaimat hinda pakkunud Teho Eesti Teehoolduse OÜ juhatuse liige Heikki Anipai oli aga teemat kommenteerides kindel, et nende pakkumine oleks kvalifitseerunud ning linn tühistas esimese hanke meelega.

«Ma ei karda ütelda, et see oli kindlalt suunatud hange,» lausus Anipai, kelle sõnul oli linnal kindel soov jätkata vanade partneritega. «Vaadates, kui paaniliselt meid välditakse, siis ma ei oska midagi muud mõtelda.»

Teho on proovinud Tartus Veolia Keskkonnateenuste ja Tänavapuhastuse ASi kõrval tänavaid hooldama tulla juba aastaid. Näiteks pakkus Teho ka 2009. aasta hooldushankel madalaimat hinda, kuid jäid tööst ikka ilma. «Küll ei oska me dokumente vormistada või leitakse mõni muu põhjus,» ütles Anipai.

Ka sel kevadel kõrvaltänavate kolmeaastase hooldushanke võitnud Teho Eesti Teehoolduse OÜ sai eelmisel nädalal linnalt kirja, et nendega lepingut ei sõlmitagi. Põhjuseks Teho Eesti Teehoolduse OÜ registrikoodi muutus.

Hinda tõsteti veelgi

Küsimusele, miks esimese hanke tähtaega peale viimast muudatust ei pikendatud ja miks ikkagi nii kergelt nõustuti peale hindade avalikustamist hanke tühistamisega, vastas Tammeorg, et tähtaja pikendamata jätmine osutus ikkagi eeldatust suuremaks probleemiks.

Seda, et teises hankes tõstsid AS Veolia Keskkonnateenused ja Tänavapuhastuse AS veelgi oma pakkumuse hinda, põhjendas Tammeorg hankedokumentidesse lisatu nõudmisega, mille järgi pidi firma esitama lepingu summa kohta 20-protsendilise panga garantiikirja.

Samamoodi põhjendas hindade tõstmist ka Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kink. «Me ei saa ju osutada teenust alla omahinna ja see nõue tegi hanke kallimaks,» ütles Kink.

Tammeoru sõnul on ta tulemusega rahul ning vanade partneritega jätkamine sobib linnale. «Nad on siiani ennast õigustanud ja töödega hakkama saanud,» ütles ta ega olnud nõus suunatud hanke süüdistusega. «See on täiesti alusetu väide. Kõik on tehtud vastavalt riigihangete seadusele.»


kas teate?

«Tartu tänavate aastaringne hooldus 2011–2016» esimese riigihanke pakkumiste hinnad eurodes
Läänepiirkonna käibemaksuga baashind 01.07.2011–30.06.2012
• OÜ Jaakson Linnahooldus – 1 038 741
• Teho Eesti Teehoolduse OÜ ja Teehoolduse Grupp OÜ – 1 016 236
• AS Veolia Keskkonnateenused – 1 028 736
• Tänavapuhastuse AS – 1 073 675

Idapiirkonna käibemaksuga baashind 01.07.2011–30.06.2012
• OÜ Jaakson Linnahooldus – 1 023 312
• Teho Eesti Teehoolduse OÜ ja Teehoolduse Grupp OÜ – 962 531
• AS Veolia Keskkonnateenused – 1 010 895
• Tänavapuhastuse AS – 1 073 521
«Tartu tänavate aastaringne hooldus 2011–2016» teise riigihanke pakkumiste hinnad eurodes
Läänepiirkonna käibemaksuga baashind 01.07.2011–30.06.2012
• OÜ Jaakson Linnahooldus – 1 189 856
• AS Veolia Keskkonnateenused – 1 176 000
• Tänavapuhastuse AS – 1 169 817

Idapiirkonna käibemaksuga baashind 01.07.2011–30.06.2012
• OÜ Jaakson Linnahooldus – 1 151 342
• AS Veolia Keskkonnateenused – 1 124 400
• Tänavapuhastuse AS – 1 127 578

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles