Teatritegudeks avanes kaks uut vana saali

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikoolile kuuluv vana võimla Laial tänaval oli vaatajaid täis juba viis-kuus minutit enne seda, kui lae alla paigutatud projektor kuvas lavastuse «Kunstveri ja -pisarad» algust tähistava videolõigu lava tagaseinale. Enne seda aga teatas Margus Kasterpalu publikule, et suitsumasinat ei saa ventilatsiooniseadmete puudumise tõttu kasutada.
Tartu Ülikoolile kuuluv vana võimla Laial tänaval oli vaatajaid täis juba viis-kuus minutit enne seda, kui lae alla paigutatud projektor kuvas lavastuse «Kunstveri ja -pisarad» algust tähistava videolõigu lava tagaseinale. Enne seda aga teatas Margus Kasterpalu publikule, et suitsumasinat ei saa ventilatsiooniseadmete puudumise tõttu kasutada. Foto: Lauri Kulpsoo

Teisipäev tõi Tartusse juurde kaks uut seni teatrist puutumata kohta, kus etendusi anda. Näitlejad leidsid neis häid ja ka halbu külgi. Mõlemad saalid on jäänud silmanähtavasse hooletusse, kuid selle pärast teatrielamus eriti ei kannatanud.

Rakvere teatri trupp tõi festivali Draama vaatajate ette «Kunstvere ja -pisarad» punastest tellistest majas (Lai 37) botaanikaaia peavärava vastas. Mehhiko teleseriaali «Metsik roos» ainetele tugineva lavastuse näitlejad jäid mängukohaga laias laastus rahule.

Liis Haab arvas, et võimlat saab liikuvamate ja uudsemate lavastuste puhul edukalt kasutada, kuid klassika kõlbab vaid siis, kui see on tehtud uues huvitavas võtmes. Tiina Mälbergi meelest sobib võimla teatrimängudeks päris kenasti, kuid saal peaks olema puhtam ja rõskust võiks olla vähem.

Kõrge kajav võimla

Lauri Kaldoja tõstis esile võimla vägevat kõrgust ja kaja. «Kui seda kasutada teatrisaalina, eeldaks see näiteks helisüsteemi erilist paigutust,» ütles ta. «Mängimise spetsiifika on siin sutsu teine kui tavaliselt: kui räägid, siis suu saali.»

Von Krahli teatri «Ihade osakond» nakatas teatripisikuga Tartu Ülikooli endise kiriku (Jakobi 1). Seni on Eesti kunstiakadeemia stsenograa­­fia­­tu­­dengid lavastaja Mart Kolditsa juhtimisel ja kinematografisti Urmas Jõemehe osalusel otse publiku silma all kolme veebikaameraga valmivat nukufilmi näidanud Tallinnas ja Prahas.

«Me oleme seni olnud hästi väikestes ruumides, ka ekraan on siin kõige suurem,» ütles Jõemees. «Siin toimus üldiselt kõik nii nagu mujal.»

Piisavalt ruumi ja õhku

Koldits jäi etenduse ruumiga samuti rahule, see on «Ihade osakonna» senistest etenduskohtadest tema meelest isegi etem. «Väga hea teatrisaal!» ütles ta. «Siin on piisavalt ruumi ja õhku. Kaja oli küll liiga karm, seepärast pidime heli aksidega (rippuvate kangaste süsteem – toim) summutama.»

Nukufilmi tegemises kujunevat lugu võis kirikus vaadata ka eile õhtul. Reedel on sealsamas kavas samuti draamafestivali kõrvalprogrammi kuuluv kontsertetendus «Jakob, oh Jakob», mille on Tartu Ülikooli Akadeemilise Naiskooriga lavastanud Anne Türnpu.

Võimlas tuleb reedel, laupäeval ja pühapäeval vaatajate ette Juhan Ulfsaki lavastatud «Idioodid» (Von Krahli teater).

Festivali Draama peakorraldaja Margus Kasterpalu peab Tartu Ülikooli vana võimlat ja ka kirikut suurepäraseks paigaks, kus kultuurisündmusi korraldada.

Ühtlasi peab ta vajalikuks, et võimlahoonest kujuneks Tartu Uue Teatri uus kodu.
Ja juba ongi Tartu Uus Teater kavandanud Laia tänava võimlasse Robert Annuse autorilavastusena Gunnar Grapsi elu ja loomingu põhjal valmiva muusikalise viirastuse «Raudmees. Odysseuse eksirännakud». Esietendus on 27. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles