Tartu Ülikooli nõukogu sündi saadab vaikus

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli jaanuarist alustava üheteistliikmelise nõukogu viie liikme esitamisel on sõnaõigus ka avalikkusel, kuid seni pole ei diskussiooni ega ole haridus­ministeeriumile esitatud ka ühtki kandidaati.

Tartu Ülikooli kõrgeimaks juhtorganiks tõusva nõukogu liikmetest viis on Tartu Ülikooli esitada ja eile saatis rektor Alar Karis vana nõukogu liikmetele kandidaatide nimekirja, mis on kujunenud dekaanide ja kolledžite direktoritega arutamise tulemusel.

Karise ettepanek on, et akadeemilise kogukonna esindajad võiksid uutel alustel moodustatavas nõukogus olla Tõnu Lehtsaar, Paul Varul, Peeter Saari, Karl Pajusalu ja Toomas Asser.

«Komplekteerimise ideoloogia oli, et oleks kompetents, mis vaatab ülikooli kui tervikut, ehk teisisõnu inimene, kes on olnud rektor või dekaan või kel on muidu avar silmaring,» selgitas Karis.

Avalikkuse panus

Lõplik sõna on aasta lõpuni töötaval nõukogul, kes võib lisada kandidaate, lõplik valik selgub septembri lõpus.

Üks nõukogu liige oli Eesti Teaduste Akadeemia nimetada ja akadeemia ettepanek on nimetada selleks Helsingi Ülikooli endine rektor ja kantsler Kari Raivio.

Viis nõukogu liiget peab valitsusele kinnitamiseks esitama haridusminister, kaasates avalikkust ja pidades silmas, et uue nõukogu koosseisu enamuse moodustavad isikud, kes ei ole ülikooli töötajad.

Haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets ütles eile aga, et viie avalikkuse seatava kandidaadi valimist saadab samasugune kummaline rahu nagu presidendivalimisi.

Pole diskussiooni ega ka ühtki laekunud ettepanekut, kuigi mitu ühendust ja organisatsiooni on saanud palve esitada kandidaadid selle nädala reedeks. Ent selle kirja lõpus seisab ka palve esitatud kandidaate mitte avalikustada.

Haridusminister Jaak Aaviksoo sõnul eeldab seadus, et avalikkusega konsulteeritaks, ja seepärast saatis ministeerium suurematele partneritele palve pakkuda kandidaate, kes sobiksid akadeemilise ja juhtimiskogemuse poolest.

«Arvan, et peale akadeemilise kompetentsuse, juhtimiskogemuse ja laitmatu renomee nõudeid rohkem väga ei olegi,» ütles Aaviksoo. «Peab olema tunnustatud inimene, kes oma isikliku tulemusega on mingil määral silma paistnud, sellisel juhul on temast ülikooli juhtimisel kasu. Ettepanekute seast tuleb mul teha valik.»

Eesti Üliõpilaskondade Liidu esimees Eimar Veldre ütles, et nemad otsustavad neljapäevaks, keda ja kas üldse üles seada.

Rektorite nõukogu juhatuse esimees Signe Kivi ütles, et nõukogu arutab kandidaatide seadmist homme juhatuse koosolekul, siis selgub, mitu kandidaati ja kes esitatakse.

Oktoobriks selge

Kuigi ministeerium ootab ettepanekuid selleks reedeks, on nõukogu liikmekandidaatide nimekirja koostamisega aega kuu lõpuni.

Tartu Ülikooli uue nõukogu ülesanne on ülikooli strateegiliste juhtimisotsuste tegemine, eelarve koostamine ja vastutus ülikooli käekäigu eest. «Nad peavad hakkama tervikuna tunnetama, mis on ülikooli roll nii Eestis kui laiemalt. Oluline küsimus on eelarve, eriti olukorras, kus on plaanis ümber korraldada ülikoolide rahastamismudel,» ütles Karis.

Ülikooli akadeemiline otsustuskogu on uues juhtimismudelis 21-liikmeline senat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles