Mees purustas öösel Tartu kohtumaja ukse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalitseja tungis Tartu kohtumajja, purustades eelnevalt selle klaasist ukse betoonist prügikastiga.
Vandaalitseja tungis Tartu kohtumajja, purustades eelnevalt selle klaasist ukse betoonist prügikastiga. Foto: Sille Annuk

Täna öösel kella 1 paiku virutas 21-aastane mees betoonist prügikastiga sisse Tartu kohtumaja klaasukse ning tungis majja. Pääslast mees kaugemale ei jõudnud.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina kinnitusel pani mees põlema kohtumaja välisukse. Esialgsetel andmetel viskas mees tulle oma passi ja mängukaarte.

Seejärel haaras ta kohtumaja juurest betoonist prügikasti ning viskas sellega sisse kohtumaja klaasist peaukse.

Mees sisenes majja, kuid fuajeest ta edasi ei pääsenud. Mehe pidasid kinni häirele reageerinud G4S turvatöötajad. 21-aastane mees viidi haiglasse.

Juhtunu uurimiseks alustas Tartu kriminaaltalitus kriminaalmenetlust karistusseadustiku omavolilist sissetungi käsitleva paragrahvi järgi.

Tartu kohtumaja kohtudirektor Tõnis Piir kinnitas Postimehele, et Kalevi ja Riia tänava ristmiku poolt saabunud mees sodis esmalt aerosoolipudeliga kohtumaja seina. Postimehele on kinnitatud, et muu hulgas sodis ta seinale ka numbri «666».

Turvakaamera salvestuselt on näha, et mees tegi seejärel ukse ette maha lõkke. Tuli ust märkimisväärselt ei rikkunud. Mõned minutid seisis mees paigal, siis haaras kohtumaja ukse kõrval seisnud raske betoonist prügikasti ning viskas selle läbi peaukse.

Piiri kinnitusel oli ukseklaas karastatud ning see purunes üksnes seetõttu,  et prügikast tabas ukseklaasi nurgaga.

Mees sisenes tekitatud augu kaudu majja. Samal ajal oli tööle hakanud maja signalisatsioon. Sissetungija jõudis fuajeesse ning liftideni. Sealt edasi ta enam ei pääsenud, sest häire peale paari minutiga kohale jõudnud G4S patrull pidas mehe kinni.

Kui kulukaks selline intsident kohtumajale kujuneb, on alles selgitamisel. Kohtumaja haldab Riigi Kinnisvara AS, kelle töötaja on juba sündmuskoha üle vaadanud. Uus ukseklaas on juba tellitud, kinnitas Piir. Niisamuti parandatakse täna ära kahjustada saanud valvesüsteem. «Õhtuks on maja taas valve all,» lisas Piir. Kas õhtuks ka uus klaas kohale jõuab, seda ei julenud Piir veel lubada, kinnitades, et auk saab ukses igal juhul suletud.

Tartu uus kohtumaja on töötanud juba üheksa ja pool aastat. Varem ühtegi rünnakut maja vastu korraldatud ei ole. «Heleda seina peale on mõnikord soditud aga need on poisikeste tembud.»

Mis võis olla majja tunginud mehe motiiv, on kohtudirektori sõnul selgusetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles