Eesti ilusaimaks maatõugu lehmaks valiti Maaülikooli Heidi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm. Foto on illustreeriv.
Lehm. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartumaal Ülenurmes 20. korda toimunud tublimate tõuloomade valimistel võtsid mõõtu Eesti parimad veised, hobused, sead ja lambad.

Maakarja Viss 2011 tiitli sai endale Maaülikooli katsefarmi veis Heidi, vahendab ERR Uudised.

Kõik parima tõulooma tiitlitele võistelnud loomad kuulusid Eesti paremikku – finalistid olid välja valitud aasta jooksul üle Eesti toimunud konkursside võitjate hulgast.

Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu president Olev Saveli ütles, et välismaalt tulnud hindajad on oma otsustes neutraalsed ja on enamasti öelnud, et Eesti parimad tõuloomad pakuksid tugevat konkurentsi ka Euroopas.

Võitjatiitel ja graveeritud kell omistati sel aastal Eerika Farm OÜ kasvandikule Heidile. Farmi juhatja Birgit Aasmäe ütles, et Heidi tugevusteks on välimus ja keskmisest suurem piimatoodang.

Olev Saveli sõnul on piimaveiste laudad, pidamistingimused ja sööt arenenud sedavõrd, et kui 1960. aastatel kulus piimatoodangu ühe lehma kohta tonni võrra tõstmiseks 20 aastat, siis nüüd kulub selleks vaid kolm-neli aastat. «See tähendab, et geneetiline alus on olnud ja kui anda hea keskkond, väljendub hea genotüüp ja hea produktiivsus,» ütles Saveli.

Tugevate geenide ja paranenud elutingimuste tõttu on Eesti veiste jõudlus viimasel kahekümnel aastal suurenenud kolm tonni lehma kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles