Kliinikumis õnnestus ka teine kopsusiirdamine

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi arstid Tanel Laisaar ning Marget Savisaar, kes on juhtinud kahte kopsusiirdamisoperatsiooni Eestis.
Tartu Ülikooli kliinikumi arstid Tanel Laisaar ning Marget Savisaar, kes on juhtinud kahte kopsusiirdamisoperatsiooni Eestis. Foto: Margus Ansu

Doktor Tanel Laisaare eestvedamisel siirdasid Tartu Ülikooli kliinikumi arstid 12. augustil kopsud 52 aastasele Võrumaa mehele. See on teine õnnestunud kopsusiirdamine Eestis.

Kopsusiirdamise meeskonna juhi dr Tanel Laisaare sõnul kulgeb patsiendi taastumine keerulisest operatsioonist plaanipäraselt. «Käimas on aktiivse taastusravi periood,» ütles ta kliinikumi pressiesindaja vahendusel.

Võrumaalt pärit mehel avaldusid esimesed kopsuhaiguse nähud enam kui 15 aastat tagasi. Alates 2006. aastast on mees olnud kodusel hapnikravil.

Mullu 7. oktoobril õnnestus Laisaare meeskonnal esimene kopsusiirdamine Eestis. Siis sai doonorkopsud 64-aastane Tartumaal elav naine.

Ettevalmistused kopsusiirdamisteks algasid kliinikumis 2007. aastal. Esimene kopsusiirdamine Eesti patsiendile tehti kliinikumi arstide osavõtul 2009. aastal Austrias Viini haiglas, kus viibisid kohal ka kliinikumi arstid.

Nii Viinis kui Tartus kopsusiirdamisoperatsiooni üle elanud patsiendid on hästi paranenud.

Kopsusiirdamine on väga komplitseeritud operatsioon, kuna doonorkopsud tuleb uue organismiga kokku viia võimalikult kiiresti. Täna on kopsusiirdamise operatsiooni ootelehel kolm patsienti.

Eesti-suuruses riigis on kopsusiirdamise operatsioonide vajadus umbes 6-8 operatsiooni aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles