Noor teadlane võitis mõttemängude MMi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maletajana tuntud 30-aastane Andres Kuusk naasis Londonis peetud mõttespordi maailmameistrivõistlustelt võiduga.
Maletajana tuntud 30-aastane Andres Kuusk naasis Londonis peetud mõttespordi maailmameistrivõistlustelt võiduga. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli majandusdoktorant Andres Kuusk naasis Londonis aset leidnud 15. mõttespordi maailmameistrivõistlustelt võidukarikaga. «See oli unistus, mis nüüd on lõpuks käes,» ütleb maailmameister rõõmsalt.

Ka eelmisel aastal osales Andres Kuusk samadel maailmameistrivõistlustel, ja kuigi see oli päris esimene kord sinna minna, tuli ta juba siis tagasi hõbemedaliga.

«Pärast seda võtsingi sihi, et sel aastal proovin kulla ära tuua,» räägib ta. «Tegin tööd ja see saigi teoks.»

Andres Kuuse sõnul haaravad mõttespordi maailmameistrivõistlused ligi neljakümmet ala, kohal oli üle 150 osaleja ligi 30 maalt. Võistleja võib osaleda nii paljude mängude turniiridel, kui vähegi jõuab, aga kõike niikuinii ei jõua. Arvesse lähevad vaid viie parema mängu tulemused.

Lai mängude maailm

Tuntuimad mõttemängud on loomulikult male ja kabe, samuti kaardimängud bridž ja pokker. Aga on teisigi, millest tavainimene kuulnud pole. Näiteks boku, mida mängitakse heksagonikujulisel mängulaual. Esialgu on laud tühi, nuppe asetatakse lauale kordamööda ja võidab see, kes saab esimesena ühte ritta viis nuppu.

Või entroopia, mida mängitakse seitse korda seitse ruudustiku peal ja mille reeglite kirjeldamine läheks pikale. Või lines of action, mis on Andres Kuuse üks trumpalasid. Seda mängitakse tavalisel kabe- või malelaual ja selle eesmärk on asetada nupud  käigureegleid arvestades lauale nii, et need oleksid ruutude nurka- või külgepidi seotud.

Andres Kuusk võttis MMile minnes ajakavva ligi 15 mängu. Võistlused kestsid üheksa päeva, iga päev leidis aset kolm neljatunnilist mängusessiooni. Kuusk märkis, et kui ta oma üheksa päeva mängutunnid kokku lõi, siis sai neid 92.

«Esimestel päevadel väsisin väga ära,» meenutab ta. «Aga mul oli palju kaasaelajaid Eesti mõttespordiportaalis vint.ee ja nemad aitasid mind palju.»

Kuusk kirjutas portaalile iga päev võistlustest ülevaate ja sai palju häid soovitusi, kuidas vastu pidada. Talle öeldi, et aju vajab tööks palju glükoosi ja et füüsiline liigutamine on hädavajalik. «Ma jälgisin neid soovitusi ja märkasin, et neist on tõesti abi,» ütles ta.

Igalt mängualalt (mõni erand välja arvatud) oli võimalik saada 100 punkti. Andres Kuuse viie parema ala tulemused on selle loo juures olevas infokastis. Males, mis on Andres Kuuse põhiala, läks tal seekord halvasti – vaid 72 punkti. Aga just malest ta huvi mõttespordi vastu kunagi algas.

Kuusk meenutab, et tegelikult erutas teda juba siis mõte, et kui on olemas maailma parim maletaja ja kabetaja ning maailma parim bridžimängija, siis oleks huvitav panna need parimad omavahel mängima ja vaadata, kes on siis parim.

Oma annet ei pea Andres Kuusk väga eriliseks, küll aga ütleb ta, et ühel hetkel märkas ta küll, et olukorras, kus kõik mängivad esimest korda mingit uut mängu, võidab tavaliselt tema. «Mul on anne uuel alal saavutada kiiresti suhteliselt hea tase, kuigi tipuni ma ei pruugi küündida. See anne võib edu tuua just mitmevõistluses,» sõnab ta.

Nüüd on tähtis doktoritöö

Andres Kuusk keskendub nüüd oma doktoritööle, mis uurib finantskriiside nakkuslikkust. «Aga ma loen näiteks mänguteooriat majanduse magistrantidele,» ütleb ta veel. «Ettevõtete edukus sõltub ju laias laastus kolmest aspektist: ettevõtte enda otsused, konkurentide otsused ning juhuslikkus, mida ei saa määrata – see kokku ongi mänguteooria.»

Veel märgib Andres Kuusk, et sõpruskonnas meeldib talle malemängu õpetada.

Tartu Ülikooli rektoraadis õigusnõunikuna töötav Aliis Liin ütleb, et tema on kogu aeg arvanud, et malemänguoskus võiks olla osa igaühe alusharidusest, aga kahjuks on ta enda haridus selles osas puudulik.

«Viimasel ajal olen proovinud Andrese juhendamisel seda viga parandada,» räägib ta. «Iga harjutuskord on ühtlasi rännak male ajalukku ja suurmeistrite loomingusse. Andres Kuuses on võime male vastu vaimustust tekitada, oma mõttekäiku kiiresti ja selgelt edasi anda. Tal on ülihea mälu ja ta orienteerub suurepäraselt kombinatsioonides.»

Maailmameister
• Mõttemängude maailmameistri Andres Kuuse viis
paremat tulemust: kabe 100 punkti, pokker 100 punkti, boku 100 punkti, entroopia 95 punkti ning lines of action 94 punkti – kokku 489 punkti.
• Teisele kohale tulnud inglise võistleja Tim Hebbes sai 467 punkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles