Lugeja kiri: Tartu linnapeadest

Uno Ainsoo
, ajaloohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Surfasin hiljaaegu Tartu koduleheküljel ja külastasin ka ajaloorubriiki. See algas allrubriigiga «Mõni rida Tartu ajaloost». Mõni rida seal oligi. Viies teema oli «Tartu linnapead». Oli sealgi vaid mõni rida ehk osaline nimekiri omaaegsetest ja praegustest linnajuhtidest. Ja see tabelike panigi läpakat lahti tegema ja väikest nuppu treima.

Nimetet nimekiri algab heade mõtete linna kodulehel millegipärast Arnold Karuga, kes oli toonase linna täitevkomitee esimees 1964–1973. Linnapea tiitlit pole tal elus olnud. Olgem ausad, nõukaajal juhtis igat linna EKP linnakomitee esimene sekretär. Ja Karu ajal oli ses ametis selline tegelane nagu Vladimir Meister. Aga see on praeguses loos ebaoluline.

Mul on kodulehe Tartu ajaloo rubriigi eest vastutavale inimesele vaid küsimus, miks algab linnapeade nimekiri just Karust. Enne Karu on ju ka hulk täitevkomitee esimehi olnud, linnapeadest rääkimata. Karule järgnevad nimekirjas veel kaks täitevkomitee esimeest ja alles siis tuleb esimene Tartu linnapea taasiseseisvunud Eestis – Toomas Mendelson, kes valitses linna 1987–1991, kandes ametiaja lõpus linnapea tiitlit. Kui nimekiri oleks Mendelsoniga alanud, poleks ma kirjutama hakanud. Kuigi siis pidanuks pealkiri olema teine, näiteks «Tartu linnapead taasiseseisvunud Eestis».

Selle sajandi algul ilmus raamat «1000 tartlast läbi aegade», kus raamatu lõpus on lisadena mitu tabelit. Sealhulgas «Tartu linnajuhid alates 1917. aastast». Selline nimekiri publitseeriti tollal esimest korda ja toonaste linnajuhtidega vesteldes jäi mulje, et nimekiri ilmutatakse ka kodulehel. Tore ju inimestel teada, kes on linna juhtinud.

Ei hakka siin mõtisklema muudest tabelitest, mis võiksid Tartu kodulehel ajaloorubriigis veel olla, aga see on küll patt, et linnajuhtide nimekiri on selline imelikult poolik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles