Tartu Ülikool müüb mitu kinnistut

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähe 4 auditooriumide korpuse alghind on 770 000 eurot, mis vastab 12 miljonile kroonile.
Tähe 4 auditooriumide korpuse alghind on 770 000 eurot, mis vastab 12 miljonile kroonile. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikool püüab jätkata õppe- ja teadustööks tarbetuks tunnistatud kinnisvara müüki, oodates septembri keskpaigaks häid pakkumisi Tähe 4, Lai 37 ja Õpetaja 12 majale.

Kõrgeima alghinnaga, 770 000 euroga, on müügil Tähe 4 asuva füüsikahoone auditooriumide korpus, kus tegutseb viiendat aastat Tartu Erakool. Järgnevad Lai 37 võimlahoone 375 000 ning Õpetaja 12 eramu 250 000 euroga.

Tartu Ülikooli nõukogu kinnitatud ebavajaliku vara nimekirjas on 13 hoonestatud kinnistut, seitse korterit ja kuus hoonestamata kinnistut.

«Müüki läinud kinnistud on praegu reaalselt tühjad ja nende kohta pole olnud ka mingeid Tartu linna poolseid sooviavaldusi,» tõi ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa välja ühisjoone. «Ülejäänud mittevajaliku vara nimekirjas olevad objektid vajavad enne müügiprotsessi väljakolimist.»

Erakool ostab meelsasti

Ääremaa täpsustas samas, et Tähe 4 auditooriumide korpus on siiski suuremas osas välja renditud Tartu Erakoolile. Müüki see tõik Ääremaa hinnangul aga raskendada ei tohiks, pigem kergendab.

«Laias laastus sõltub üürilepingute mõju sellest, kas need on tehtud kasulikel või kahjulikel tingimustel, kas kinnistu ostja saab raha teenida või kaotada,» selgitas Ääremaa. «Antud juhul võin rääkida kasulikel tingimustel tehtud lepinguist, mis pigem väärtustavad hoonet.»

Tartu Erakooli nõukogu esimehe Andrus Kuusmanni kinnitusel teeb 190 õpilasega põhikool kindlasti ülikoolile ostupakkumise. Kuusmann ei salanud, et tema arvates ei küüni adekvaatne müügihind palju üle alghinna.
«Selles majas pole midagi muud teha kui kooli pidada,» pidas Kuusmann ebatõenäoseks konkureerivate ostuhuviliste tekkimist.

Tähe 4 auditooriumide korpusest on praegu erakooli käsutuses umbes kaks kolmandikku. Ülejäänu moodustavad söökla ning Tartu Ülikooli füüsikalabor ja -auditoorium. Tänu füüsikateadlaste lähedusele tegutseb erakooli huvikoolis näiteks kosmosering.

Järgmisena võivad Erkki Ääremaa sõnul minna enampakkumisele naaberkinnistud Tiigi 78 ja 80, mille territooriumi kogupindala on üle 6000 ruutmeetri ning ruumide pind ligi 5000 ruutmeetrit.

Kolimine toob müügi

Ääremaa selgitas, et kuna novembri keskpaigaks peaks lõppema Lossi 36 vana naistekliiniku, sotsiaalteaduskonna tulevase kodu kapitaalremont, jääb Tiigi tänava kompleks lõviosas tühjaks.

Muist ruume soovib ülikool jätta ajutiselt enda kasutusse, üürides neid kinnistu tulevaselt ostjalt.

Ääremaa sedastas, et Tiigi 78 ja 80 kompleks on ülikooli ebavajaliku vara nimekirjas olevaist kinnistuist ilmselt üks hinnalisemaid, kui mitte kõige hinnalisem.

Käärikul algab remont

Tartu Ülikoolile ebavajaliku vara nimekirjas seisab ilmselt enim avalikku kõneainet pakkunud kinnistuna Kääriku puhke- ja spordikeskus, mida majandab juba aastaid kahjumlikult samanimeline osaühing.

Ülikooli kinnisvaraosakonna juht Erkki Ääremaa ütles, et otsust, kas spordikeskus müüki panna ja millal seda teha, pole ikka veel. Ääremaa selgitas, et ebavajalikuks tunnistamine ei tähenda automaatselt müüki mis tahes tingimustel.

«Võimalikke arenguid avalikult lahata on liiga vara,» arvas ta. «Võimalik on võõrandada osaühing Kääriku Puhke- ja Spordikeskus, on võimalik võõrandada baasi vara. On võimalik sõlmida mingi kokkulepe riigiga, näiteks Tehvandi sihtasutuse ja Kääriku baasi ühendamiseks.»

Ääremaa nentis, et läbirääkimisi Kääriku keskuse tuleviku üle on ülikool pidanud paljude inimeste ja organisatsioonidega, kuid ühtki teistest kõrgemale tõusvat hiilgavat stsenaariumi pole sündinud. «Praegu on fakt, et sisulisi müügiläbirääkimisi me kellegagi ei pea,» kinnitas Ääremaa.

Riigi Kinnisvara ASi juhtimisel algab puhke- ja spordibaasis lähinädalal riigi saastekvoodi raha, veidi enam kui miljoni euro eest katuste vahetus ja soojustamine, akende vahetus ning katlamaja ümberehitus. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles