Teadur: ühishaud on Eestis sensatsiooniline leid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavendade punker Raplamaal.
Metsavendade punker Raplamaal. Foto: Toomas Huik

Võru lähistelt avastatud ühishaud ilmselt Teise maailmasõja järgsel perioodil tegutsenud vastupanuvõitlejate skelettidega on Eesti jaoks sensatsiooniline leid, ütles Eesti mälu instituudi teadur Meelis Saueauk.

Kaks päeva skelettidega töötanud kohtumeditsiini eksperdid ütlevad, et Valga maante äärest leitud ühishauas olid skeletid mitmes kihis, kuid maetud koos või lühikese ajavahemiku vältel. Lasuvigastused pärinevad eri relvadest ja eri suundadest, silma torkavad tömptraumad, mis meenutavad autoavarii, kõrgelt kukkumise või raske esemega löömise tagajärgi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti mälu instituudi teadur Meelis Saueauk ütles, et metsavendade surnukehad maeti pärast tuvastamist sellisesse kohta, kust neid enam üles ei leitaks - varjatud asukohtades ja omastele neid välja ei antud, ajaloolane ütleb, et tegu on Eesti jaoks sensatsioonilise leiuga, kuid mitte millegi erilisega selle aja kontekstis.

«Repressiivorganite endi andmetel tapeti sõjajärgsel ajal Eestis 1495 sellist vastupanust osavõtnut, võrdluseks ma võin öelda, et näiteks Ukraina territooriumil oli see arv umbes sada korda suurem ja näiteks Lätis kuskil 2300 inimest ja Leedus 20 000 inimest,» sõnas Saueauk.

Kaitsepolitsei kutsub ühendust võtma kõiki, kelle valduses olev teave võiks heita valgust eile Võrumaalt leitud ühishaua loosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles