Võru lähistelt avastati arvatav metsavendade ühishaud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal. Foto: Ove Maidla

Võru lähistelt Valga maantee äärest avastati ilmselt Teise maailmasõja järgsel perioodil tegutsenud vastupanuvõitlejate suurim ühishaud, kuhu on maetud arvatavasti 1950. aastatel NKVD poolt tapetud 10 inimest.

Arvatava metsavendade matmispaiga koha näitas juba paari aasta eest sõjahaudade uurijatele kätte kohalik teemeister Arvo Leinus, kes kuulis 1970. aastatel Valga maantee ehitamise ajal metsavahilt, et siia võib olla maetud paar metsavenda, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Lugu tuli kõneks kaks aastat tagasi Lükka punkri mäletsuskivi avamisel Nursis, ja suur oli uurijate üllatus, kui kaevamisel tuli ilmsiks tervelt kümme luukeret.

Võru linna serval Valga maantee vahetus läheduses leitud kümne luustikuga võimalik metsavendade ühishaud on üks suurimaid selletaolisi leide Eestis.

Selle metsatuka kohta pärineb 1950. aastatest kirjalik teade, et KGB mattis sinna salaja metsavendade laipu, lisaks toimusid 1953. aastal Lõuna-Võrumaal viimased suured lahingud nõukogude repressiivorganite ja vastupanuvõitlejate vahel ning tõenäoliselt ongi leid selle perioodiga seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles