Ilusalong tüssas töötajaid ja kliente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesklinnas Küüni tänaval tegutsenud ilusalongi Hair Mix omanikud jätsid pika ninaga nii töötajad kui ka kliendid.
Kesklinnas Küüni tänaval tegutsenud ilusalongi Hair Mix omanikud jätsid pika ninaga nii töötajad kui ka kliendid. Foto: Kristjan Teedema

Juuli viimasel reedel askeldasid Küüni tänava ilusalongi Hair Mix töötajad nagu igal teisel päeval, teadmata, et uuel nädalal tööle tulles jäävad nad salongi ukse taha, töötasud, hüvitised ja puhkuseraha saamata, pettunud kliendid helistamas.

«Nii töötajate kui klientidega on väga inetult käitutud. Milleks küll selline sahkerdamine?» ei suuda endine töötaja uskuda, et ta päevapealt töökohast ilma jäi ja tööandjad ühtäkki vassima hakkasid.

Praeguseks on salongi sulgemisest möödas rohkem kui kolm nädalat, kuid ametlikult tööl olnutel on siiani osaliselt saamata puhkuseraha ja hüvitisi. Mitteametlikest töötajatest osa ootab tasu ka juulikuus tehtud töö eest.

Et mitte nullida töötajate lootusi oma raha kätte saada, jätab toimetus töötajate nimed nende endi palvel avaldamata.

Tühi väide

Hair Mixi ilusalongi majandanud firma OÜ Kesklinna Juuksurid kaasomanik Riho Teidla oli Tartu Postimehe kõnele vastates tõrges ega tahtnud salongist rääkida. Teidla väitis, et müüs firma edasi ja pole tema asi, mida uus omanik teeb.

Ometi näitab äriregister, et 28. juulil taandusid senised firma juhatuse liikmed Riho Teidla ja Taavi Koha küll juhatusest, kuid firma omanikud on nad endiselt. Uus on vaid juhatuse liige Siimar-Tanel Rooma, kes on seotud arvukate firmadega ning kellelt eraisikuna või firmade esindajana on kohtu ja inkassofirmade kaudu korduvalt võlgu sisse nõutud.

«Paratamatult tekib kahtlus, et üks inimene pandi tanki ja töötajatest sõideti üle. Kuid siiski loodan oma raha kätte saada,» ütles salongi endine töötaja.

OÜ Kesklinna Juuksurid kaasomanik Teidla aga lükkab ümber töötajate jutu, justkui oleks firma neile võlgu.

«Me pole ühelegi töötajale sentigi võlgu,» ütles Teidla. Vähemalt kaks oma raha ootavat töötajat ütlesid seepeale, et tööandja suu lihtsalt suitseb.

Teine kahjukandja

Hair Mix sai harukordseks juhtumiks ka pakkumiste portaalile cherry.ee, kes vahendas juunis vautšereid küünte püsilakkimiseks Hair Mixis. Neile klientidele, kes ei jõudnud veel teenust kasutada, maksab Cherry turundusjuhi Martin Kõiva sõnul raha omast taskust tagasi.

«Juriidiliselt me seda tegema ei peaks, aga võtame kahjud kanda, et ostjate usaldus säiliks,» rääkis Kõiva.

Umbes tuhandest pakkumisest on sarnaseid juhtumeid nagu Hair Mixiga olnud Cherry praktikas Kõiva sõnul üks-kaks.

Kommentaar

Neenu Pavel
Tööinspekt­siooni Lõuna inspekt­siooni tööinspektor-jurist :

Tööinspektsioon kuuleb üleöö kadunud tööandjatest tavaliselt töötajate kaudu. Paari kuu kohta tuleb jälle mõni uus «kadunuke», kuid nüüd on neid vähem kui mõni aasta tagasi.

Suurima juhtumina meenub 2008. aastast pehme mööbli tootja Fratel Trade, kes tühjade suletud tootmishoonetega tervitas esmaspäeva hommikul umbes kaheksatkümmet töötajat. Praegu on tegemist pigem toitlustuse ja teeninduse sfääri väikeettevõtjatega.

Peaaegu alati on ühiseks jooneks esmalt tekkinud palgavõlgnevused, töötajate ees salatsemine, hämamine ning hiljem kontaktidest hoidumine.

Kui nii juhtub, tuleks tööandjaga ikkagi ühendust võtta ja nõuda tööd kokkulepitud tingimustel või uurida, mis toimuma hakkab.

Kui töötaja on teinud kõik selguse saamiseks ja töösuhte jätkamiseks, kuid see on jäänud tulemusteta – tööd ei anta, koondamisteadet samuti mitte –, on võimalik tööleping erakorraliselt üles öelda tööandjapoolse kohustuse olulise rikkumise tõttu (TLS § 91 lg 2).

Copy
Tagasi üles