Augustis kaitseb Tartu Ülikoolis rekordarv doktoreid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikoolis saab augustis doktoriks rekordarv noori teadlasi – sel kuul taotleb kraadi 58 doktoranti, mullu samal ajal oli neid kõigest 13.

Tänavu seitsme kuu vältel on teadlasperre lisandunud 61 vastset doktorit ning aasta peale prognoositakse doktoritöö kaitsmisi 140–150. Mullu sai doktorikraadi 109 inimest.

Et uus absoluutne rekord tuleb, see oli selge juba jaanipäevaks, rääkis Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik.

Tähtaeg kukub

Halliku sõnul on kaitsmiste suure hulga taga kaks peamist põhjust. Üks neist ülikooli järjepidev töö selle nimel, et doktorantuuri astujad jõuaksid ka kraadini. Teine aga asjaolu, et staažikamad doktorandid peavad lõputöö ära vormistama augustikuu jooksul.

Tähtaeg puudutab neid noorteadlasi, kes astusid doktoriõppesse enne 2006. aastat. Vastavalt seadusele saavad vanadel õppekavadel tudeerivad doktorandid lõpetada 31. detsembrini. Tartu Ülikooli sisekord näeb aga ette, et viimane kaitsmiskuupäev on 31. august.

Õppeprorektori hinnangul on ülikool teinud aga ka palju tööd selle nimel, et suurendada doktorantide kraadini jõudmist. Ilusast suurest doktorantide arvust pole suuremat kasu, kui nad kraadi ei saa, ütles ta.

«Oleme arvutanud läbi olemasolevate juhendajate töötunnid. Kuna leidsime, et osa juhendajaid on õppe- ja teadustööga üle koormatud, sai osa teaduskondi ka vähem doktorandikohti,» kirjeldas Hallik.

Lektorile kraad

Suurema arvu doktorite koolitamine on ka üks ülikooli kvaliteedieesmärke. Nimelt on õppeprorektoril plaan, et tulevikus astuvad tudengite ette peamiselt vaid doktorikraadiga koolitajad. Kraad peaks olema alates lektori ametikohast.

Esialgu ei ole kava veel ühestki ülikooli kogust läbi käinud, kuid see on kindel tulevikuvisioon, lisas Hallik. Doktorikraadi nõue ei tule siiski veel ühe-kahe aasta pärast, vaid hiljem.

Praegu on õppeprorektori kinnitusel üsna palju kraadita lektoreid. Osa neist on alles doktorantuuris, teised tegelevadki ainult õpetamisega. Kolmandatel on kraadi saamine aga nii-öelda kättevõtmise asi – neil on piisavalt teaduspublikatsioone, et kaitsta doktoritöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles