Tantsukihk haarab ilmast ja kellaajast hoolimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte Hermiine rühma tantsijad.
Lähte Hermiine rühma tantsijad. Foto: Kristjan Teedema

Vihma ja udu kiuste täitsid eilsel ööl ja hommikul Tartumaa teid rõõmust rõkkavad rahvatantsusõbrad, sest laiahaardeline tantsuüritus TeateTants jõudis oma järjega siia. Kell 1.10 võtsid Lähte Hermiine rühma tantsijad (suuremal pildil) koos Tartu maavanema Reno Laidre ja Tartu vallavanema Aivar Soobiga teatepulga Jõgevamaalt üle.

«Väga üllatusterohke oli, sest me üldse ei teadnud, mis meid ees ootab,» kinnitasid Hermiine tantsijad naerusui. «Taustalugudest teadsime küll ainult kahte, aga õnneks meid pole muusika kunagi seganud.»

Rühmad täitsid endale määratud maa erinevalt: kes lasi ühel paaril korraga särada, kes tantsisid kogu maa üheskoos, kes kutsusid pealtvaatajaidki ühinema.

Lea Hanni ning tema tütred Helena ja Ilona olid üritust lihtsalt vaatama tulnud, kuid kui avanes võimalus, viskasid nad plätud jalast ja vihtusid mööda märga asfalti reinlendrit tantsida.

«Seekord ei hakanud oma rühmi kokku ajama, sest on puhkuste aeg. Aga kui tuleb korra veel selline võimalus, siis on kõik mu rühmad siin!» rääkis Lea Hanni, kes juhendab mitut rahvatantsurühma.

Kella neljaks jõudis kogu saateautodest ja tantsijatest koosnev kolonn Aovere tanklasse, et lisaks kütuse võtmisele pidada simman. Nii juba teate üle andnud kui ka alles vahetusala poole teel olnud tantsijad kogunesid parkimisplatsile, et rõskes öös külmetama kippuvad kehad üles soojendada.

Kuue paiku, kui Tarbatu noored olid teatepulga enda kätte saanud ja Tartu linna piir juba Raadi mõisa juures ületatud, sündis TeateTantsu uus kiirusrekord – 11 kilomeetrit tunnis!

Tarbatu tantsijad Kaie Küünal ja Allan Sims kinnitasid, et päris võhmale kiire tants küll ei võtnud, kuid vahepeal pidi kolonnist hetkeks välja astuma, et jalgu puhata. «Meil vaja ju siiski siit linnapiirist Kaarsillani tantsida,» ütles Sims.

Tartu raeplatsil tervitas tantsijaid kell pool seitse hommikul linnapea Urmas Kruuse ja mõnikümmend pealtvaatajat. Heli Kuus ütles, et tema tuli kodust nii vara välja just selleks, et näha, kuidas selline üritus toimib. «Ilus ettevõtmine on,» ütles ta.

Tartu Riikliku Ülikooli vilistlaste rahvakunstiansambel sai teatepulga oma kätesse küll alles Ülenurmel, kuid sellegipoolest olid nad juba varakult öiseid tantsijaid tervitamas. «Eile õhtul õppisime viis tantsu ära ja nüüd oleme väga põnevil, kas mängitakse ikka samu linte,» rääkis tantsumees Andi Kivinukk.

Kui 220 paaril Tartumaa teedel 47 kilomeetrit tantsitud sai, anti teatepulk eile kella poole kaheteist ajal päeval üle Põlvamaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles