Tartu hakkab paigutama linnaruumi elustamisaparaate

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elustamisaparaat kiirabiarasti käes. Peagi võib sellesarnaseid masinaid leida ka Tartu linnapildist. Illustreeriv foto.
Elustamisaparaat kiirabiarasti käes. Peagi võib sellesarnaseid masinaid leida ka Tartu linnapildist. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Esimese omavalitsusena Eestis alustab Tartu linn elustamisaparaatide ehk defibrilaatorite paigaldamist linnaruumi. See võimaldab seiskunud südamega inimese kiiret elustamist ning suurendab linnavalitsuse hinnangul linlaste turvatunnet.

Esimene aparaat paigaldatakse Aura veekeskusesse, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Abilinnapea Jüri Kõre hinnangul aitab hätta sattunut teadmine, et abi on teel. «Usun, et esimesele
elustamisaparaadile järgnevad teised ning varsti saame paljudes Tartu avalikes kohtades öelda: abi on siinsamas,» märkis abilinnapea.

Südamehaigused on nii Eestis kui mujal maailmas surmapõhjuste seas esimesel kohal ning südame äkksurma juhtumeid on Eestis igal aastal ligi 3000.

Automaatne kehaväline defibrilaator on aparaat, mida kasutatakse seiskunud südamega inimesele elektrišoki andmiseks, mis tõstab märgatavalt elustamisvõimalust.

Aparaati võib kasutada ka vastava erihariduseta, kuid koolitatud inimene. Lihtsaks ja ohutuks kasutamiseks on aparaat varustatud sisseehitatud hääljuhistega ning südame töö analüsaatoriga, mis tähendab ka seda, et töötava südamega inimesele elektrišokki anda ei saa.

«Euroopas ja USAs on sellised elustamisaparaadid väga laialt levinud ning ühiskonnas teadvustatud. Neid leidub kaubanduskeskustes, ujulates, spordisaalides, lennujaamades, tänavatel ja parkides,» rääkis Tartu tervishoiuosakonna juhata Sirje Kree.

Tartus paigaldatakse esimene elustamisaparaat siiski hoonesse, Aura Veekeskusesse. Esialgu hinnatakse, kuidas linlased aparaadi vastu võtavad ja sellega harjuvad. Alles seejärel tulevad kõne alla teised rahvarohkemad avalikud kohad.

Aparaadi paigaldamisele eelneb inimeste koolitus, kuidas aparaati kasutada ja kuidas üldse anda esmaabi. Elustamisaparaadi paigaldus ning koolitused toimuvad umbes kahe kuu jooksul.

Teisipäevasel linnvalitsuse istungil eraldati tervishoiuosakonnale aparaadi soetamiseks ning koolitusteks reservfondist kokku 2870 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles