Pillid hakkasid mürtsuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkpillifestival «Mürtsub pill» vallutab Tartu.
Puhkpillifestival «Mürtsub pill» vallutab Tartu. Foto: Lauri Kulpsoo

Eile õhtul algas Tartus rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill». Pühapäevani vältav suve suurim pillimeeste laulu- ja mängupidu toob kokku üle 50 kollektiivi Eestist, Lätist, Soomest, Rootsist, Valge­venest ja mujalt.

«Sellel aastal on meil väga oluline ja rõõmus uuendus, meil tuleb festivalil esimest korda kokku lasteorkester,» viitas festivali üldjuht Margus Kasemaa ühele ürituse tõmbenumbritest. «Ma usun, et seal peaks kogunema 40-50 last teisest kuni seitsmenda klassini.»

Noorte musitseerimisoskust saab näha ka pühapäeval, kui Raekoja platsil esineb esimest korda rahvusvaheline noorte puhkpilliorkester Wersalinka. Kollektiivi kuuluvad noored muusikud Poolast, Valgevenest ja Eestist. «Nendega koos on ka tantsutüdrukud,» märkis Kasemaa, kes astub festivalil üles ka puhkpilliorkestri Tartu ja Tartu rivitrummide ansambli peadirigendina.

Nimekad õpetajad

Traditsiooniliselt saavad muusikud tänavu seitsmendat korda toimuval festivalil osaleda mitmel koolitusel. «Meil on väga vahva rivitrummide koolitus ja Rootsist tuleb meid taas õpetama Tommy Törner, kes on sel alal üks tippe,» rääkis Kasemaa ja lisas, et aasta-aastalt läheb rivitrummide koolitus üha huvitavamaks.

Peale Törneri osaleb festivalil ka nimekas inglise dirigent Colin Cranson. Kasemaa hinnangul on tegu ühe maailma parima vaskpilliõpetajaga. «Ma arvan, et see on selles mõttes tore, et mees teab, kuidas panna pillimehed pilliga laulma,» rääkis ta.

Huvi kasvab

Nagu tavaks saanud, asub selgi aastal festivali pealava raeplatsil ja lisaks on koostöös Emajõe festivaliga avatud jõelava Atlantise kõrval. Kõigile pidustustel osaleda soovinud muusikutele aga ruumi ei jätkunudki.

«Esimest korda on niimoodi, et olen pidanud esinejatele ära ütlema sellepärast, et lihtsalt kõik ei mahu ära,» tunnistas Kasemaa. «Võib karta, et tuleval aastal tuleb kolmaski lava.»

Korraldaja hinnangul on kollektiivide repertuaar lai ning sobib kuulamiseks kõigile. «Eelmisel aastal, kui tegime koos hansapäevadega, oli seal inimesi lastest kuni eakateni välja – kõik tantsisid! Isegi inimesed, kes olid ratastoolis,» kinnitas ta. «See tähendab, et sellel muusikal ei ole piire.»

«Mürtsub pill»

Tähtsündmused raeplatsil:

• vabaõhu tantsuõhtud täna ja homme,

• külaliste esinemised täna ja homme,

• suur galakontsert pühapäeval kell 14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles