Öine lahing tõi linna rahu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Pilkasesse pimedusse mattunud Päeva tänava pargis otsis üks naine kolmapäeva hilisõhtul oma jooksu pannud kassi. Puude ja põõsaste lehed sahisesid sel õhtul kuidagi teistmoodi.

See tekitas kõhedust. Naine hüüdis lemmikut nimepidi ning lülitas nuppu taskulambil. Järgmisel hetkel ta vakatas.

Valgusvihku jäid puude all täies lahinguvarustuses lamavad sõjaväelased, kes jälgisid Tähe tänavat läbi kuulipildujasihiku. Öö varjas tänaval kõndija eest mitutkümmet laigulises mundris sõjakooli kadetti, kes harjutasid linnalahingut.

Et elanikud harjuksid

Tulevastel ohvitseridel ei olnud aega naist jälgida ega kassi otsida. Saabus käsklus edasi liikuda. Kiiresti joosti üle valgustatud Pargi tänava munakivisillutise ning hõivati õpetajate seminari tagune kottpime pargiala.

Eha tänava poolt hakkas kostma noorte tüdrukute juttu ning mobiiltelefonist tiksus plekise kõlaga muusikat. «Issand!» kajas järgmisel hetkel üle väljaku karjatus ning muusika pandi kinni. «Need on mingid sõdurid vä?» kostis pärast põgusat vaikimist. Keegi ei vastanud neile. Tüdrukud krõbistasid ära mõned päevalilleseemned ning leidsid, et targem on siiski koju minna.

Öise linnalahingu peaorganisaator, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste taktikaõpetaja kapten Agur Kibur-Karula märkis osa linlaste üllatust kommenteerides, et meie inimesed ei ole selliste üritustega veel harjunud.

Mujal maailmas olevat sõdurite tänavaharjutused tavalised. Ühelt poolt on oluline harjutada lahingutegevust reaalsetes oludes, teisalt suurendab see ka elanike turvatunnet.

Et sel ööl oli Karlovas tavapärasest turvalisem, kõneleb ka statistika. Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli kinnitusel sai politsei sellest linnaosast ööl vastu neljapäeva vaid kaks telefonikõnet. Mõlemal juhul teatati, et tänavatel on näha automaadiga relvastatud inimesi.

Enamikule linlastest ei tulnud kadettide lahinguharjutus siiski üllatusena. Sõduritesse suhtuti soosivalt. Linnaosas valitses valdavalt vaikus ja rahu.

Otsides vaenlast

Õppus algas kella kümne paiku, kui Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste peamaja tagant valgus üksikute rühmadena linna ligi 70 kadetti. «Tulime välja hajutatult, nii on meid raskem jälgida,» selgitas Kibur-Karula.

Läbi harjutati positsioonide hõivamine ning ringkaitse. Ülesannete täitmist raskendas vastutegevus.
Kella üheteist paiku märkas patrullmeeskond Tähe ja Tolstoi nurgal «vaenlast». Ehkki teine patrull valvas vaid sadakond meetrit eemal, Tähe ja Õnne tänava nurgal, õnnestus vastasel ometi varjuda.
Kokkupuuteid vastutegevusega tuli ette veel mitu korda, kuni saabus õppuse kulminatsioon.

E-kaubamaja juurest parklast avastati kella ühe paiku auto, milles asus stsenaariumi järgi väga ohtlik riistapuu – sõjaväelaste sidevahendeid halvav seade. Masin tehti kahjutuks ning seda turvanud luureüksus hävitati.

Kõik see möödus kordagi pauku tegemata, nagu linnarahvale lubatud. Õppus oli esialgu plaanitud kestma kella kolmeni öösel, kuid ülesanded said lahendatud ning sõdurid pääsesid puhkama loodetust varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles