Maksuvõlg sulges Gruusia Saatkonna ukse

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisest reedest on Gruusia Saatkonna uks suletud.
Eelmisest reedest on Gruusia Saatkonna uks suletud. Foto: Kristjan Teedema

Pea kümme aastat Tartu kesklinnas tegutsenud restoran Gruusia Saatkond sulges läinud reedel uksed, sest masu ajal tekkinud ja nüüd ligi 35 000-euroseks kasvanud maksuvõlg ei lubanud ettevõttel enam tegutseda.

«Jah, nii see on. Oleme uksed kinni pannud,» kinnitas Tartu Postimehele Gruusia Saatkonna omanik ja juhataja Morrys Arand söögikoha koduleheküljele riputatud teadet, mille järgi oli restorani viimane tööpäev 12. august.

Kuigi käesolev aasta on söögikohale olnud hea ning see valiti 50 parima Eesti restorani hulka, ei võimaldanud masu ajal tekkinud kohustused toitlustusäri jätkata. «Kahjuks lõid masu ja 2009. aasta meie tegevusse nii suure augu, mida me küll püüdsime lappida, aga lappimiseks antud aeg sai lihtsalt otsa,» kommenteeris Arand sulgemist.

«See otsus sündis raskelt, sest oleme peaaegu terve dekaadi pakkunud tartlastele ja Tartu külalistele head gruusia toitu ja veini ning andnud sellesse ettevõtmisesse üsna palju. Aga majandus on majandus ja äri on äri. Iga asi algab kunagi ja kahjuks ka lõpeb kunagi,» rääkis Arand, kelle sõnul on suurimad võlad maksuametile ning ruumide rentnikule.

«Just praegu arutame olukorda hoone omanikuga. Ka nendega on asi pinev, kuid tundub, et saame mõistlikule kokkuleppele,» ütles Arand esmaspäeval, jättes üürivõla summa täpsustamata. Maksuameti andmetel oli Westbox OÜ maksuvõlg 15. augustil 34 440 eurot ning intressivõlg 5901 eurot.

Püüded välja rabelda

Söögikoha omaniku sõnul püüdsid nad majanduslikult keerulisest olukorrast välja tulla mitmel moel ning linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau teatel kaalus restoran aasta tagasi isegi veel laienemist.

«Me proovisime mitmel rindel. Tegelesime ka catering’iga ning läksime mingil hetkel üle ainult pereettevõtteks. Seetõttu pidime tõmbama kokku menüüd, kuid samas suutsime parandada kvaliteeti,» ütles omanik.

Viimasel tegutsemisaastal oli restoran lahti siiski vaid viiel päeval nädalas ning avas uksed alles pärast lõunat.
«Meil lihtsalt polnud võimalik seitse päeva nädalas kaheteistkümnest kaheteistkümneni  lahti olla,» lausus Arand, kelle sõnul kaotab restorani sulgemisega töö vähemalt kolm inimest.

«Restoranibisnis on selline äri, kus töötajate üleslugemine on keeruline: üks tudeng teeb pool päeva ja teine pool… Aga kui firma 2001. aastal alustas, siis oli meil 14 inimest,» rääkis ta.

Restorani hiilgeajal töötas söögikohas kaks Gruusiast Tartusse tulnud meeskokka – üks naasis Gruusiasse kaks aasta tagasi, teine lahkus eelmisel aastal. «Nende töö- ja elamisload said lihtsalt otsa,» lausus Arand.

Uus gruusia söögikoht?

Kuigi Gruusia Saatkond on tegevuse lõpetanud, ei välistanud omanik, et samas kohas võiks jätkata sama idee ja isegi sama nimega tulevikus keegi teine. «Never say never. Sellise stiiliga restoran võiks siin küll edasi olla, sisustus on olemas ja me oleme siia ehitanud väga hea šašlõkiahju,» lausus Arand.

Suure tõenäosusega lõpetab restorani pidanud firma West­box OÜ pankrotiga.
«Kuna otsus on tehtud alles nüüd, siis on meil 21 päeva aega pankrotiavaldus kohtusse viia. Aga võimalused vahelduvad päris kiiresti ja võib-olla saame teha veel kellegagi koostööd,» oli Morrys Arand ebalev. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles