Ministeerium nõuab raadiolt Tartu programmi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russkoje Radio logo.
Russkoje Radio logo. Foto: Russkoje Radio

Kultuuriministeerium tegi möödunud nädalal ettekirjutuse raadiojaamale Russkoje Radio Tartu, nõudes eetrisse minevasse programmi senisest enam saateid ja uudiseid Emajõelinnast.

Russkoje Radio Tartu tegutseb eraldi tegevusloa alusel, mille tingimuseks on Tartu piirkondlike saadete ja uudiste edastamine, selgitas kultuuriministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakonna levitalituse nõunik Toomas Seppel. «Meile valmistab muret see, et nõutud saated puuduvad programmist,» ütles Seppel.

Nõuniku sõnul on seireandmetest võimalik järeldada, et Tartule eraldi programmi ei toodeta ning ka üldises uudiste- ja teemadevoos on Tartu piirkonnaga seonduvat väga harva.

Veelgi enam, seire tuvastas, et Taevaraadio AS transleerib nii Tallinna kui Tartu venekeelsele kuulajaskonnale täiesti ühesugust programmi. Eetrisse läheb muu hulgas regulaarne Tallinna uudiste rubriik, kuid Tartu kohta niisugust rubriiki ei ole.

Ettekirjutuse järgi tuleb raadiojaamal rahaliste karistuste vältimiseks ning ringhäälinguloa säilitamiseks lisada programmi näiteks piirkondlikke uudiseid, poliitikasaateid või kohalikku elu käsitlevaid rubriike.

Puudused peavad olema kõrvaldatud 1. oktoobriks, muidu võib ministeerium nõuda kuni 1300 euro suurust sunniraha. Tegevusloa tingimuste korduva eiramise korral ulatub sunniraha aga juba kuni 5000 euroni.

Miks ei täida raadiojaam ministeeriumi esitatud tingimusi ning millised on kanali edasised plaanid?

Taevaraadio ASi juht Ilmar Kompus peab ministeeriumi hinnangut subjektiivseks, kuna puuduvat kriteeriumid, mille järgi programmi mahtu mõõta.

Ettekirjutuses viidatakse sellele et teatud programmi osi ei ole piisavalt, mitte et neid ei oleks üldse, rääkis Kompus. Ettevõttel puudub ka informatsioon, millise perioodi vältel seiret tehti.

«Eeldades et seda tehti lähiminevikus, siis on see langenud suviste puhkuste ajale, mis on selgelt mõjutanud programmi sisu enamikes ringhäälingu organisatsiooides.»

Kompuse hinnangul on teatud seltskonnale Tartus venekeelse raadiojaama olemasolu jatkuvalt vastuvõetamatu. «Ei ole midagi imestada kui ministeeriumile esitatakse pretensioone ja palveid monitooringu teostamiseks.» Mis seltskond see on, jättis Kompus täpsustamata.

Ettekirjutus on aga tehtud ning see eeldab mingisuguseid samme. «Nagu öeldud, ei ole kusimus selles, et me Tartu teemasid ei kasitleks. Ilmselt peaksime siis üle tapsustama missugune programmi maht ja osa on piisav ja missugune mitte,» esitas raadiojaama juht võimaliku lahendusvariandi.

Taevaraadio AS käivitas Russkoe Radio Tartu 2010. aasta alguses, et laieneda väljapoole seni traditsioonilist Tallinna-Narva telge.

«Kuna Russkoe Radio on Eestis kõige populaarsem venekeelne raadiojaam, jäädes Raadio Neljale vaid tänu tolle suuremale levialalale, siis olime veendunud et suudaksime ka Tartus piisavalt hästi toime tulla,» lisas Kompus.

Raadiojaama käivitades oli ettevõttel eesmärk saada Tartu piirkonnas 18 000 - 20 000 kuulajat ning see number on Kompuse kinnitusel ka saavutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles