Tartu observatoorium uueneb põhjalikult aastaga

Anu Reinart

FOTO: Sxanpix

Teadlased lahkusid Tõra-veres asuvast Tartu observatooriumi kuulsast kupliga peahoonest. Kas on põhjuseks planeet Melancholia tulek või perseiidide tihesadu?

Ei kumbki. Ei ähvarda katastroofiga perseiidid ega ka hiiglaslik taevakeha, mida näitab režissöör Lars von Trieri uusim film. Peahoonest väljakolimise põhjused on hoopis maisemad.

Nimelt kirjutasid observatooriumi ja YIT Ehituse esindajad juuli lõpul alla hoone ümber- ja juurdeehituse projek­teerimis- ja ehitustööde lepingule. «8. augustil andsime maja ehitajale üle ja töötame ise ajutistes ruumides kuni 1. augustini 2012,» selgitas observatooriumi direktor Anu Rei­nart.

Projekti täiendused

Tartu Postimees kirjutas peahoone ümber- ja juurdeehituse kavatsusest eelmise aasta juuli lõpus. Vahepealne aeg kulus arhitektuuri- ja inseneribüroos Sirkel & Mall tehtud projekti ekspertiisile, parandamisele ja täiendamisele.

«Ekspertiis tuvastas projektis puudusi ja vigu – eriti ventilatsiooni ja jahutuse süsteemis –, mille kõrvaldamine oli vajalik enne ehitushanke väljakuulutamist,» märkis Reinart. «Olen kindel, et asjad tuleb paberi peal ikka enne ehitama hakkamist korda saada.»

Pärast põhiprojekti vigade kõrvaldamist oli võimalik ette võtta teine etapp ja projekteerida ka laborite erinõuded.

«Et aega kulus planeeritust rohkem, on ilmselt osaliselt tingitud ka sellest, et töö oli keerulisem, kui meile endale ja ka projekteerijale esialgu tundus,» lisas Reinart.

Direktor usub, et lõppkokkuvõttes on ootamine ja läbirääkimised ikkagi ennast ära tasunud. See kõik on andnud tema hinnangul korraliku ehitusprojekti, kusjuures ettevalmistused on püsinud rahastuse ajalistes raamides.

Ruutmeetrid ja eurod

Praegusele umbes 2000 ruutmeetrile peahoones lisandub 720 ruutmeetrit. YIT Ehitus peab objekti observatooriumile lepingu järgi üle andma 1. augustil 2012. Maksma läheb see ilma käibemaksuta 3 353 327 eurot.

Kui suure raha eest saab ajakohastada infrastruktuuri ja teadusaparatuuri uuenenud hoones?
Tartu observatooriumi teadlased on direktori sõnul osalenud edukalt rahastuse konkurssidel, mida on korraldatud Euroopa Liidu struktuurifondide toetusel. Praeguseks on kinnitatud raha veidi üle 755 000 euro kuni aastani 2014.

«Kuid me oleme oma aparatuuri europrojektide toel ka varasema viie aasta jooksul oluliselt täiendanud,» lisas direktor Reinart. «Seega usun küll, et uues majas on suurepärased tingimused kõrgetasemelise kosmoseteaduse ja -tehnoloogia arendamiseks ja uute ideede realiseerimiseks.»

Seni observatooriumi peahoones Tõraveres ametis olnud inimesed asusid kuni järgmise aasta augustini tööle osalt observatooriumi vabadel pindadel. Need on Tõraveres väljaspool peahoonet – kontoriruumides ja teleskoopide tornides.

Üürile on võetud tööruume Tartu Ülikooli füüsikamajas Tartus Tähe 4 ning üürida tuleb ka lisaruume ladustamiseks ja laboriteks.

kas teate?

Peahoone suureneb
• Tartu observatooriumi kolmekorruseline helkiva kupliga peahoone Tõraveres valmis kevadel 1963.
• Ümber- ja juurdeehituse projekti on loonud arhitekt Magnar Meinart arhitektuuri- ja inseneribüroos Sirkel & Mall.
• Peahoone umbes 2000 ruutmeetrile lisandub 720 ruutmeetrit.

Tagasi üles