Vastses rotundis laulavad noored

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päris esimene kontsert oli Eesti Rahva Muuseumi vastses rotundis juba jaanipäeval, kuid eilne noorte muusikute esinemine avas muuseumi pühapäevaste kontsertide sarja.
Päris esimene kontsert oli Eesti Rahva Muuseumi vastses rotundis juba jaanipäeval, kuid eilne noorte muusikute esinemine avas muuseumi pühapäevaste kontsertide sarja. Foto: Kristjan Teedema

Kahel pühapäeval augustis kuuleb Raadi mõisapargi vast valminud rotundismahedat muusikat – algas kontserdisari «Noored autorid».

Eilseks avakontserdiks oli tuul vihmapilved taevast pühkinud ning publik sai rahulikult nautida noorte muusikute omaloomingut.

Kõik algas sellest, et Eesti Rahva Muuseum (ERM) ja Tartumaa Rahvakultuuri Keskselts (TRAKS) hakkasid otsima koostöövõimalusi.

ERMi inimestel oli mõte hakata tegema pühapäevaseid kontserte Raadi mõisapargis ning TRAKSil oli pakkuda neid korraldama Jaanus Karlson, kes on teinud «Noorloome» üritusi ja on ka ise noor muusik.

Karlsoni sõnul on kontsertidel kaks eesmärki: anda noortele esinemisvõimalusi ning tutvustada rahvale andekaid noori, keda muidu ei kuule.

Eilsele kontserdile tuleb järg augusti lõpus, kui üles astuvad Karlson ise, Kristjan Lüüs ja Vikerkaare Hallskaala.

Järg alles jaanuaris

Sarja järgmist kontserti tuleb aga oodata üsna kaua, see on alles jaanuaris. Karlsoni sõnul on vaja esmalt otsida sinna noored esinejad – see ei ole lihtne, sest sageli kirjutatakse sahtlisse ega kuulutata ennast avalikult välja.

Endast märku andma ootavad korraldajad 15–30-aastasi andekaid inimesi, kes kirjutavad ja esitavad oma laule ise ja saadavad neid näiteks kitarri või mõne muu pilliga.

Mis stiili puutub, siis see võiks olla midagi vaikset ja tasast. «Me ootaksime rohkem sellise mahedama muusika tegijaid, näiteks võib tuua Jääääre või Mari Pokineni,» rääkis Karlson.

Talvistel, ilmselt ERMi näitusemajas toimuvatel kontsertidel on neli esinejat – kolm algajat noort autorit ning tuntud nimi rahva kohalemeelitamiseks ja noortele näitamiseks, kuhu nad jõuda võivad.
Kevadel pöörduvad üritused tõenäoliselt tagasi rotundi.

Rotund tuli ilus

Rotundi hakkas ERMi Sõprade Selts ehitama eelmise aasta lõpus ning esialgu oli plaanis kaunis valge ehitis talve tulekuks valmis saada.

Seltsi sekretäri Sirje Madissoni sõnul tuli lumi aga ootamatult vara ning rotundi eluea ja tervise nimel otsustati ehitustööd lükata kevadesse, et saada võimalikult hea tulemus.

«Ta paistab üle järve ja on nii ilus ja armas,» oli Madisson lõpptulemusega väga rahul. «See on ka funktsionaalne, seal saab teha kontserte ja intiimsemaid üritusi.»
Vaatajaid mahub amfiteatrit meenutavatele nõlvadele paigutatavatele istmetele rotundi ümber mõnesaja ringis.

Valmis sai uus esinemispaik mõned päevad enne jaanipäeva, kui oli ka esimene kontsert.
Madisson rääkis, et päris valmis see siiski veel pole, sest puudub elekter ning ruudulisele põrandale on plaanis teha ka malenupud.

kas teate?

Kontserdisari
«Noored autorid»
• Järgmine kontsert on 28. augustil kl 14 Raadi mõisapargi rotundis, kontserdisari kestab mai lõpuni.
• Noored autorid, kes soovivad esineda, võivad endast märku anda meiliaadressil noorloome@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles