Koolitused õpetavad arvutit kasutama

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eestis kolib järjest rohkem teenuseid internetti, kuid on kümneid tuhandeid inimesi, kes on arvutit vaid eemalt näinud.

Et inimesed õpiks nii arvutit kui internetti kasutama, alustati 2009. aastal projektiga «Ole kaasas!», mille eesmärgiks on anda vajalikud teadmised tasuta.

Üks Tartu õpetajatest Sirli Järviste õppekeskusest N.O.R.T. rääkis, et kõige raskem on inimestel julgus kokku võtta ja esimesel korral kohale tulla. Kui see samm tehtud, on edasine lihtsam ning umbes pooled õppijad tulevad tagasi ka edasijõudnute koolitusele.

Esimesel korral alustatakse põhilisest: kuidas arvutit sisse lülitada. Nelja tunni jooksul tutvustab õpetaja näiteks klaviatuuri ja mõningaid programme ning õpetab faile ja kaustu looma. Samuti saab algteadmised internetist – kuidas sinna pääseb, kuidas luua meiliaadressi, kust otsida teavet ja kuidas internetis turvaliselt liigelda.

Edasijõudnute rühmas õpetatakse juba näiteks internetipanga kasutamist ja ID-kaardiga digitaalallkirja andmist, aga tutvustatakse ka sotsiaalvõrgustikke ja internetiotsingu võimalusi.
Peale nende koolituste alustab Tartus peagi ka arvutiklubi, kus saab käia targa töö koolitusel. Seal saab eelmised koolitused läbinu või juba algteadmistega huviline juurde õppida kontoritööks vajaliku tarkvara kohta.

Järviste rääkis, et ligi 80 protsenti koolitusele tulijatest on varem arvutiga kokku puutunud, kuid ülejäänutel kogemus puudub ning rühma tempo valitakse just viimaste järgi, et kõik saaks vajaliku selgeks.


kas teate?

«Ole kaasas!»
• Registreeruda saab telefonil 618 0180 või kodulehel www.olekaasas.ee.
• Koolitus kestab neli tundi ning on tasuta.
• Tartus on koolitusi paar korda nädalas.
• Tulevad nii päris algajatele mõeldud arvuti- ja internetikoolitused kui edasijõudnute internetikoolitused, lisaks kontoritööks vajaliku tarkvara tutvustused arvutiklubides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles