Vanameister näitab noore mehe vaimustust

Krista Piirimäe
, Kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eevart Arrak.
Eevart Arrak. Foto: Kristjan Teedema

Eevart Arraku 75 aasta juubeli puhune näitus «Aimdused» Tartu kunstimaja väikeses galeriis üllatab kõiki, kes ei ole tema loomingut küllalt tähelepanelikult jälginud.

Eevart Arrak on kunstnik, kel ei ole olnud erilisi tähelende ja samas ka madalseise, tema kunstimeisterlikkus on kasvanud tasapisi ja märkamatult siiamaani. Üheks arenguetapiks oli rahvusvaheline järvemaalide võistlus aastal 2009 Põlvas. Ta pälvis seal peaauhinna «Elistvere järve» eest, mis on ka praegusel näitusel.

Et aga kunstniku elu parimad teosed on loodud 73., 74. ja 75. eluaastal, on tõenäoliselt Eestis ainulaadne. Pooled taiesed juubelit tähistaval näitusel on valminud suisa viimase seitsme kuu jooksul.

Eevart Arrak on läinud lahti, nagu öeldakse. See, mis maalidest voogab, on noore mehe vaimustus loodusest ja ilust, värvist ja elust. Kunstnik on vaadanud Eestit esmaavastaja värske pilguga ning on talletanud elamused hoogsalt, vabalt, kirglikult.

Eevart Arrak kuulub Pallase koolkonda. Ta teeb kunsti puhtalt rõõmust panna lõuendile värve ja see helgus kandub ka vaatajasse. Ta on impressionismi, abstraktsionismi ja ekspressionismi saavutusi kasutades loonud isikupärase stiili.

Iga tema taies vajab eraldi ruumilist ja ajalist sisseelamist. Paljude suurepäraste tööde hulgas imponeerivad eriti «Sügisene luht», «Remmelgas Saadjärve kaldal», «Jägala juga», «Tänav» ja «Vallikraavi». Kuid tema ägedad kadakad ei olegi näitusele mahtunud.

Eevart Arraku maalide väljapanekuga samal ajal on Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) avatud Meiu Mündi ja üleriigiline akvarellistide näitus. Kõiki neid saab vaadata 14. augustini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles