Aardlapalu veepuhasti ehitaja lubab pea joogikõlbulikku tulemust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöördosmoosi membraanide abil reovee puhastamine.
Pöördosmoosi membraanide abil reovee puhastamine. Foto: Doranova Baltic OÜ

Endisele Tartu prügilale Aardlapalus paigaldab firma Doranova Baltic selle sügise jooksul pöördosmoosi printsiibil töötava veepuhasti, mis peaks puhastama prügilast väljajuhitava nõrgvee vee praktiliselt joogikõlbulikuks.

«Kahtlen, kas keegi prügilast väljajuhitavat vett tõepoolest juua sooviks,» avaldas arvamust firma juhatuse liige Nõlvak. Esialgu ei ole plaanis puhastatud veega midagi ette võtta, kuid teoreetiliselt saaks puhastatud vett kasutada tööstuses või tootmises.

Mujal maailmas kasutavad prügilad puhastatud ka vett näiteks prügiveoautode pesuks.

Sarnaselt teistegi vanade prügilatega, leidub ka Aardlapalus ohtlikke jäätmeid, mis võivad saastada sademevett erinevate mürkainetega. Pöördosmoosi põhimõttel töötav puhasti peaks suurma kõrvaldada ligi 90 protsenti neistki saasteainetest.

Pöördosmoosil põhinevaid seadmeid kasutatakse juba aastakümneid nii sõjanduses kui ka tsiviilkäibes, et muuta joodavaks soolane merevesi või raskelt saastatud vesi.

Nõlvaku kirjeldusel kujutab tehnoloogia endast protsessi, kus spetsiaalsete kõrgsurvepumpadega aetakse veekogumisanumas rõhk üles 60 baarini ning vesi juhitakse läbi membraanfiltrite. Puhastist väljuv vesi on läbipaistev ning seda tohib lasta loodusesse.

Arvutuslikult mahub filtritest läbi ligikaudu 80 protsenti nõrgveest. Ülejäänud 20 protsenti moodustab filtri puhastamisest üle jääv reovesi, mis suunatakse tagasi prügiladestusalale.

Ajapikku jääb ladestusalalt läbi valguv vesi «lahjemaks» ning puhastit ei ole enam tarvis. Novembri lõpus paika saava puhasti kasutusaeg on Nõlvaku sõnul siiski vähemalt 10 aastat.

Sarnane süsteem töötab juba Ida-Virumaal Uikala prügilas.

Selle puhastusmeetodi efektiivsust reovee töötlemisel on analüüsinud Tallinna Tehnikaülikooli teadlased, kes leidsid, et nii väheneb ka toksiliste ainete sisaldus nõrgvees märkimisväärselt.

Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Maueri sõnul on prügila vee puhastamiseks otsitud kaua lahendust. Nüüd peaks algama vee puhastamine võimalikult loodust säästval viisil.

Doranova ehitab aprillikuust saati Aardlapalu prügilas biogaasi kogumiseks vajaliku torustiku ehitusega. See on üheks osaks prügila suuremahulistest sulgemistöödest, mille kogumaksumuseks on ligikaudu 6,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles