Žürii valis jõekalda söögikoha kavandi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroo Kavakava lahendus rüütab Fortuuna 3 krundile rajatava söögikoha puitsõrestikku.
Arhitektuuribüroo Kavakava lahendus rüütab Fortuuna 3 krundile rajatava söögikoha puitsõrestikku. Foto: Arhitektuuribüroo Kavakava

Fortuuna tänava palliplatside naabriks rajatava kaldarestorani arhitektuurivõistluse võitis kavand, mis kõige paremini seob söögikoha terrassi just tänavu suvel uuendatava kaldapromenaadiga.

Kolme kutsutud osalejaga võistlusele esitatud töid nimetas Tartu linnaarhitekt Tiit Sild headeks. Võitis aga arhitektuuribüroo Kavakava pakutud eskiis, mille tugevus oli žürii meelest parim seotus kaldapromenaadiga, siseruumide ja plaanilahenduse otstarbekus ja välisfassaadide õhulisus.

Kavandi järgi ümbritseb hoonet sõrestiksein. Žürii märkis protokolli soovituse täpsustada sõrestikseina lahendust, mõeldes läbi seina ja hoone vahelise ruumi kasutuse ning analüüsides, kuidas parimal viisil kasutada sõrestiku päikest varjavat toimet.

Hoone jõepoolses osas oli kõigil töödel väliterrass, millelt avaneb vaade Emajõele.

Kaks ülejäänud võistlustööd esitasid bürood Kadarik-Tüür Arhitektid ja Humana Grupp. Esimese puhul protokollis žürii puudusena, et promenaadilt kohvikuterrassile on keeruline pääseda näiteks lapsevankriga või ratastoolis – takistuseks saab trepp.

Žürii liikmed olid lisaks Tiit Sillale veel arhitektid Karli Luik, Toomas Paaver ja Erkki Annama ning tellija esindajatena Kristjan Konsen ja Viljar Vahi.

Tõsised kavatsused

Sild ütles, et tema arusaamise järgi on tellijal tõsine kavastus kohe ehitusega edasi minna. Lootus olnud, et projekti saab valmis kuu ajaga ja siis saab veel tänavu ka ehitusega alustada.

OÜ Mataaria juhataja Viljar Vahi ütles reedel siiski, et nüüd on selgunud, et projekteerimine võtab aega kolm kuud. Siis läheb vastavalt võimalustele ehitamiseks, nagu Vahi ütles. Mis äraseletatult tähendab, et talve tulek võib saada ehitamisel piduriks ja sellisel juhul ei avata uut söögikohta veel tuleval kevadel: «Kevadeks valmis saada oleks soovmõtlemine, reaalsus on midagi muud.»

Vahi ütles ka, et lõplikult ei ole paika pandud, kes söögikohta pidama hakkab.

«See õige pea selgub. Meil on mõtted olemas, ei soovi seda välja öelda. Mõtted ja plaanid on,» kõlas vastus.

Niisamuti polnud tal kindlat vastust küsimusele, mis tüüpi söögikoht või -kohad majas olema hakkavad. Ehk kas sõnade restoran, kohvik, söögikoht vahele tuleks kirjutada sõna «ja» või «või». Põhimõtteliselt on võimalik tööle panna ka kaks autonoomselt töötavat toitlustuskohta.

Hoonele on ette nähtud drive-in võimalus, mis ühemõtteliselt näitab kiirsöögikoha rajamise kavatsust.

«MacDonald´s sinna kindlasti ei tule,» oli ainus konkreetne sõnum selles küsimuses. «Arhitektuurivõistlus on läbi, aga ei ole projekti ja ei hakka midagi lubama,» lausus Vahi.

Kaldakaitsevööndis

Kõnealuse Fortuuna 3 hoone puhul on tähelepanuväärne see, et üle aastate võib Tartus ehitatav hoone ulatuda 50-meetrisesse kaldaäärsesse ehituskeeluvööndisse ja näiteks kuningriiklane Kalle Kulbok on püstitanud küsimuse, kas kiirsöögikoha puhul on ehituskeeluvööndi vähendamine põhjendatud.

Ametnikud on pehmendava asjaoluna väitnud, et kaldaäärsesse ehituskeeluvööndisse ulatub eelkõige hoone terrass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles