Juuksuri eriala on endiselt kõige popim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalajäljed põrandal juhatavad vastseid kutseõppureid vastuvõtuosakonda viimaseid dokumente esitama.
Jalajäljed põrandal juhatavad vastseid kutseõppureid vastuvõtuosakonda viimaseid dokumente esitama. Foto: Margus Ansu

Läinud nädalal lõppes põhivastuvõtt Tartu kutsehariduskeskusesse. 2164 kandidaadi seas olid populaarseimad juuksuri ja spaateenin­daja eriala, kus ühele kohale kandideeris viis inimest.

Keskkooli alusel oli suurim konkurss veel ärikorralduse, arvutite ja arvutivõrkude, majandusarvestuse ja kokanduse õppekavale. Põhikooli alusel olid menukaimad autotehniku õppekohad, suurim konkurss oli keevitaja erialale.

«Üldiselt on meil vastuvõtt hästi läinud,» märkis kutsehariduskeskuse tugisüsteemide talituse juhataja Merle Väliste. «Kutseharidus on jätkuvalt populaarne.»

Kuigi põhikonkurss on lõppenud, käib kutsehariduskeskuses 22. augustini tihe sagimine. Alanud on sisseastumisvestlused ning järelkonkurss üksikute vabade kohtade täitmiseks, sest pilgeni pole täis veel 14 eriala.

«Kui on viis inimest kohale, siis tullakse ja otsitakse ka muid võimalusi,» selgitas Väliste, kelle sõnul ei sõltu sissesaamine niivõrd riigieksamite tulemustest, vaid põhirõhk on testidel ja vestlusel.

Kandidaadid tugevad

Kutsehariduskeskuse karjäärinõustaja Liine Karafin tõdes, et suuremal osal kandidaatidest on sissesaamiseks tugevad eeldused, mütsiga tulevad lööma vähesed. Tema sõnul on paljudel noortel valitud erialal nii varasem töökogemus kui mõningased teadmised. «Tore on näha, et inimesel, kes tuleb põhikooli alusel, on nii palju kogemusi,» rääkis ta.

Siiski leidub neidki, kes lähevad lihtsalt õnne katsuma. «Õpilased, kellel on nõrgem keskmine hinne, tulevad ja küsivad, kuhu on kõige väiksem konkurss,» kirjeldas ta. Sel juhul pole õppuril vahet, mida õppida, eesmärk on igal juhul sisse saada.

«Tullakse selliste väärade arusaamadega, et nagunii ei saa kuskile sisse, ja jäetakse oma eelistused tagaplaanile,» möönis Karafin. Tema kinnitusel maksab eelmise õppeastme tulemustest hoolimata lähtuda uue eriala valikul siiski sellest, mis päriselt südamelähedane.

«Kui ma räägin nendega sellest, mis neid tegelikult huvitab, ja neid huvitab tegelikult ehitusviimistlus, siis olen soovitanud kandideerida sinna,» ütles Karafin. «Just sain teada, et üks poiss saigi sinna sisse,» lisas ta.

Ka kõrgharidusega tulijaid

Tartu kutsehariduskeskuse õppejuhataja Liivi Raudsepa hinnangul on üha rohkem õppureid, kes astuvad sisse kesk- ja kõrghariduse alusel. «Üldiselt on aastad olnud vennad, ega siin väga suuri muutusi pole olnud,» lisas ta.

Liine Karafini väitel eelistavad kõrgharidusega naised õppida majandusarvestust ja mehed suunduvad enamasti turismi- või arvutierialale. «Eile käis üks Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna magistrikraadiga mees, kes läks keskkooli alusel arvutit õppima,» tõi ta näite.

Sisseastumistingimused on kõigile samad, ent Karafini hinnangul on kõrgharidusega kandidaatidel suurem kogemuste pagas, mis tuleb kasuks vestlusvoorus.

«Aga ei saa öelda, et kõrgharidusega inimesed saavad kindlasti sisse,» märkis karjäärinõustaja Liine Karafin.

Vastuvõtt Tartu kutseharidus­keskusesse

Populaarseimad erialad keskhariduse alusel

• juuksur (5 soovijat ühele kohale)

• hotelliteenindus (spaateenindus) (5)

• ärikorraldus (4,15)

• arvutid ja arvutivõrgud (3,88)

• majandusarvestus (3,15)

• kokk (3,10)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles