Mudilased leidsid puhtaks roogitud liivakasti kohe üles

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi neljaseks saavad Karoli (vasakult), Serili ja Merili mängivad hea meelega Kaunase pst 51 taha jäävas linna mänguväljaku liivakastis, mille nende ema läinud nädalal rämpsust puhtaks tegi. Kui  liiva juurde saaks, oleks mudilastel veel toredam.
Peagi neljaseks saavad Karoli (vasakult), Serili ja Merili mängivad hea meelega Kaunase pst 51 taha jäävas linna mänguväljaku liivakastis, mille nende ema läinud nädalal rämpsust puhtaks tegi. Kui liiva juurde saaks, oleks mudilastel veel toredam. Foto: Margus Ansu

Annelinnas kasvavad kolmikud Karoli, Merili ja Serili mängivad tundide kaupa kodu taga liivakastis, mille nende ema suurest heinast, rämpsust ja klaasikildudest puhtaks tegi. Aga töö pole lõppenud ja korteriühistu ootab linnalt abi.

«Meie kolmikute ema tegi selle linna maal oleva liivakasti puhtaks, inimene töötas mitu päeva,» rääkis Kaunase pst 51 korteriühistu esimees Jaanus Naaber. «Nagu liivakast puhtaks sai, hakkas seal palju lapsi käima.»

Vähe sellest, Kaunase pst 51 majas elav teine ema võttis käsile liivakasti kõrval heina kasvanud palliplatsi. Nüüd on suur osa platsist puhas ja pall muudkui tümpsub.

Kuid pole head halvata – liivakastis napib liiva ja see vähenegi on nagu kruus, kividega segi. Kui liivakast puhtaks sai, helistas ühistu esimees linnavalitsuse linnapuhastusteenistusse ning palus laste hinnatud mängukohta liiva tuua ja palliplatsilt kokku roogitud rämpsu ära vedada.

«Asja lubati uurida, aga erilist lootust ei antud, raha pole,» rääkis Naaber. «Ka ühistul pole raha laialt käes, et saaksime linna maalt prügi ära vedada ja ümbruskonna kõigile lastele mõeldud liivakasti liiva tuua.»

Prügi ei jää vedelema

Nii seisavadki prügikotid palliplatsi veeres ning liivakasti kõrval konutab ohtlik betoonikamakas, mille Kaunase pst 51 noored mehed aitasid kolmikute emal liivakastist välja tirida. Ühistu esimees on nõutu – mis nüüd saab?

«Inimeste algatused ja soovid on edasiviiv jõud,» tõdes Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak.

Palliplatsilt kogutud prügi ei ole probleem. «Oleme linna maalt rämpsu veo ära korraldanud, see pole võõras teema,» ütles Haak. «Kui inimesed on vabal tahtel tööd teinud, siis linn paneb õla alla. Meil on ekstreemjuhtumiteks selline raha olemas.» Linna maal kokku kraamitud prügist saab teada anda linnamajanduse osakonna meilile.

Liivakastiliivaga on rohkem tegu. «Üksikjuhtumite lahendamine on keeruline,» selgitas Haak. «Vaid ühte liivakasti liiva hankimine on kallis ja meil pole ka mänguväljakutega tegelevat töötajat.»

Lapsed on liiva väärt

Kuid see ei tähenda, et Karoli, Merili ja Serili ning teised mudilased jäävad kruusa sisse mängima. «Võtame selle asja suuremalt ette,» pakkus Haak lapsesõbralikele tartlastele. «Korraldame igal aastal majaomanikele liiva veo, ka lapsed on seda väärt.»

Nii paluski ta kõigil kodu juurde liivakasti liiva soovijatel sellest 15. augustini linnamajanduse osakonna meilile lmo@raad.tartu.ee teada anda. «Raekojas ei ole nii lastevaenulikud inimesed, et ei leia laste liiva jaoks reservfondist raha,» ütles Haak.

Liivakastiliiva soovijatel tuleb arvestada ühistegevusega, sest kõikjale ei saa autoga päris ligi ja liiv on vaja laiali ajada. «Ühistegevuse hea külg on see, et kui inimesed ise millessegi panustavad, siis püsib koht ka korras,» märkis Haak.

See on tõsi, näiteks Kaunase pst 51 tagusel palliplatsil andis seda koristav noorik ühele pudelipurustajale luua kätte ja peagi oli plats jälle puhas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles